Демерджиев: Полицаят е убит с изстрел от територията на Турция

Убитият граничен полицай серж. Петър Бъчваров до с. Голем Дервент е бил прострелян, докато е проверявал срез на оградата по границата с Турция, обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

По данни на военния, с когото полицаят е бил в патрулна двойка, извършителите са произвели 10-15 изстрела. Полицаят е бил прострелян в главата, като е загинал още при първия изстрел. Военният не се е оттеглил, каквито твърдения имаше тази сутрин. Той се е прикрил зад автомобила, с който патрулирали, и така се спасил от изстрелите.

"Знаем, че е стреляно от турска територия. Военният от наряда се е прикрил зад джипа и също е стрелял обратно по посока на изстрелите. От турска страна се ангажираха да намерят извършителя, работим съвместно, за да ги открием", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти.

"Снощи около 20,35 часа в района на 242-ра пирамида около село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната се натъкват на срез на оградата. Слизайки от служебното МПС полицаят насочва фенера към въпросния срез, последвал е веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, с който служителят на МВР е убит.", обобщи случая служебният министър.

"Колегата от МО успява да се прикрие зад МПС-то, по него започва стрелба, той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела", допълни той.

"Изключително важно е да се пристъпи към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само стотина, които са ефективни. Всичко това води до чувство на безнаказаност у тези хора, които извършват този тип дейност, което е престъпление съгласно чл. 281 от Наказателния кодекс. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията. Това ще е един от начините да спасим колегите, които залагат живота си всеки ден и всяка нощ на границата", коментира Демерджиев.

"Ще изисквам турската страна да разбие каналджийските мрежи, както ние. Поискал съм същото от ”Европол” и от ЕК. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разбити изцяло, това ще се случва не само с наши служители, а и с чужди”, заяви той и определи случая като "гнусна проява на човек, който ще бъде издиран и наказан от закона, ще бъде съден в Турция, като бъде заловен".

Снощи български граничен полицай е бил застрелян и убит в близост до турската граница. По непотвърдена информация става дума за престрелка между мигранти или трафиканти. Към мястото на инцидента са насочени най-близките гранично полицейски наряди.

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя. Предполага се, че извършителят се намира на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района.

В ефира на bTV военният министър в служебното правителство Димитър Стоянов отрече, че военнослужещият от патрула се е оттеглил. По думите му служителят е останал да прикрива границата и животът му също е бил изложен на опасност.

За загиналия полицай до момента се знае, че е около 30-годишен и е от Елхово. Заради случая се отменя официалното отбелязване на празника на националната полиция - 8 ноември.

Според кметския наместник Иван Франсъзов в село Голям Дервент ежедневно преминават групи с нелегални мигранти, предимно сирийци и афганистанци.

По думите му в селото, в което живеят около 30 души, никой не е чул изстрели.

"Мигрантските групи са от по 20-30 души, предимно млади хора от Афганистан и Сирия. Постоянно минават тук през границата и създават суматоха". каза Франсъзов.

Той добави, че "граничната ограда е в добро състояние, но мигрантският натиск е голям и тях нищо не ги спира".

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов също коментира случая.

“Работата по границата никога не би могла да приключи. Трябват повече сили и средства, които да се насочат натам. Не е възможно всяка една ситуация да бъде предвидена”, заяви той в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия.

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, каза пред БНР, че трябва да се вземат спешни мерки, за да не се повтаря повече тази трагедия.

"На границата се случва нещо, което досега не се беше случвало. Това не е задължително да остане изолиран случай", каза той и добави, че много по-голям брой нови служители на МВР трябва да започнат работа по застрашените участъци от границата.

По думите му това е работа за професионалисти и е крайно време да се прекрати практиката на командироване на служители.

"Тази ограда не е същинската държавна граница. Тя се явява буфер срещу нарушители на държавната граница и се намира в близост до нея, а патрулирането се споделя от турска и българска страна", разясни криминалистът Иван Савов пред Нова телевизия.

"Трафикантите на мигранти не се интересуват от самите мигранти. Те гледат бързо да си вземат парите. Тяхната идея е да ги вкарат на наша територия и да избягат. А каква е логиката някой да стреля по български граничен наряд, освен ако този човек не е по-мотивиран да направи това, за което е отишъл", допълни той.

Напомняме, че през август тази година двама полицаи загинаха при катастрофа, докато преследваха автобус с нелегални имигранти в Бургас.

През 2014 година катастрофа с камион с гранични полицаи в района на Средец, близо до българо-турската граница, завърши с един убит и 15 ранени. При инцидента загина 34-годишният водач на камиона - граничен полицай от Русе.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024