"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от програмата на филмовия фестивал "Синелибри" вече са в продажба.

Десетото издание на събитието, което обединява любовта към книгите и киното, ще срещне българската публика с някои от най-изявните автори и режисьори.

Сред тях са шотландският писател Ървин Уелш, автор на „библията за аутсайдери“ „Трейнспотинг“, известният италиански режисьор Даниеле Лукети, авторът на филма „Избери Ървин“ – Иън Джефрис, нидерландският режисьор Миша Пекел и световноизвестната писателка от български произход Капка Касабова.

Гости на "Синелибри" ще бъдат още Дани Розенберг - израелски режисьор и сценарист, Анита Модак-Труран - изпълнителен продуцент на филма „Уилям Фокнър: Миналото никога не умира“, и Теодор Ушев, който ще представи селекция от свои филми по книги и най-новия си късометражен филм, „Вълкът“, веднага след премиерата му на фестивала в Торонто.

Десетото издание на "Синелибри" обхваща 67 заглавия с десет международни и над петдесет национални премиери, 45 специални събития, галавечери на 11 страни, ретроспекции, чествания, кино-литературни срещи, авторски пърформанси и специализирани дискусии.

Старт на Синелибри дава Паоло Сорентино с хипнотичната неаполитанска драма „Партенопа“, номинирана за „Златна палма“. Филмът с Челесте Дала Порта, Гари Олдман и Стефания Сандрели ще се излъчи на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК непосредствено след церемонията по откриване.

В конкурса за най-добър пълнометражен филм по книга на "Синелибри 2024" влизат заглавия като:

  • Добър ден, тъга“ на режисьорката Дърга Чу-Боуз с Клоуи Севини, адаптация по знаковия роман на Франсоаз Саган, преиздаден наскоро от „Колибри“;
  • номинираната за „Златна палма“ биографичната драма „Лимонов“, вдъхновена от едноименната книга на Еманюел Карер по режисурата на световноизвестния Кирил Серебренников
  • адаптацията на знаменития роман на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“ с режисьор Михаил Локшин, и др.

Паралелната програма на фестивала обхваща няколко модула. ITALIAN SCREENS: Ново италианско кино без граници, който има ежегодни издания в много страни по света, ще се състои в България за първи път като част от програмата на "Синелибри".

Модулът включва осем от най-впечатляващите италиански литературни адаптации за голям екран, създадени през последната година.

В секцията „Американски прелести" влизат четири заглавия. Акцентът пада върху трилъра „Конклав“ с Ралф Файнс в главната роля, напрегната и завладяваща адаптация по роман на Робърт Харис.

За пореден път "Синелибри" включва в програмата си инициативата „Кино с кауза“, или ангажирано кино, което тази година ще предложи пет заглавия, своеобразни оди за човека и неговите битки. На фокус тук е драматичният разказ „Да бъдеш Мария“, чиято световна премиера се състоя на кинофестивала в Кан. Филмът с Анамария Вартоломей и Мат Дилън преосмисля кратката кариера и трагичния живот на звездата от „Последно танго в Париж“ Мария Шнайдер.

Друг акцент е романтичната драма „Време за живот“ на режисьора Джон Кроули, с Флорънс Пю и Андрю Гарфийлд в главните роли, която ще бъде показана у нас веднага след премиерата си на кинофестивала в Торонто.

И тъй като музиката също е поезия, паралелната програма тази година съдържа нов модул - „Рима и ритъм“. В него блестят новият филм на Жак Одиар, „Емилия Перес“, грабнал Наградата на журито от кинофестивала в Кан, невероятно романтичният филмов мюзикъл „Туптящи сърца“ с режисьор Жил Льолуш и „Част по част“ - едно шеметно пътешествие из живота на културната икона Фарел Уилямс, разказано със средствата на LEGO® анимация.

Билети за всички филмови събития от програмата в София може да закупите от касите на съответните киносалони или оттук.

По традиция Синелибри ще има паралелни издания във Варна (17 октомври), Пловдив (19 октомври), Бургас (21 октомври), Габрово (24 октомври), Велико Търново (25 октомври) и Стара Загора, като билетите за филмовата програма във всяка от изброените локации ще тръгнат в продажба две седмици преди началото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024