Снимка: © Twitter / Дождь

Възрастен мъж стои на площад "Лубянка" пред бившата централа на КГБ и протестира. В ръцете си не държи плакат или знаме, а сини мъжки боксерки Tommy Hilfiger. 

Мъжът е известният руски документален режисьор Виталий Манский, а демонстрацията с бельото "говори" повече от хиляди думи. Доста бързо е задържан от двама маскирани и въоръжени полицаи, пред които обяснява, че не прави нищо повече от това да изрази гражданската си позиция. 

Ден по-рано Алексей Навални разпространи запис от телефонен разговор, в който самият той успява да разговаря с един от агентите от ФСБ, за които се предполага, че са участвали в операцията по изчистването на следите от отравянето - Константин Кудрявцев, военен химик. 

Агентът признава, че най-висока концентрация от отрова е могла да се намери по вътрешните шевове на бельото на Навални след операцията срещу него през август 2020. Неговата задача е била да изчисти всички следи от дрехите, които са свалени от него при приема в Реанимацията на болницата в Омск. 

Мащабно разследване свърза 8 агенти от руското разузнаване с отравянето на Навални

"Вътрешните... добре, пиша, "вътрешните шевове на гащетата". Ок, значи, те сиви ли бяха на цвят? Помните ли какъв беше цветът на гащетата?", пита Навални, като се представя за асистент на един от началниците на руското контраразузнаване, който бърза да представи "кратък рапорт" за събитията. 

"Ами, сини бяха", репликира химикът. 

Мъжът дава и допълнителна информация за останалите замесени в отравянето в град Томск и споделя как е бил изпратен да "почисти" след акцията. Признанието за опита за умишлено убийство на опозиционера беше публикувано от Bellingcat и The Insider само няколко дни след годишната пресконференция на Владимир Путин, на която той не отрече, че службите следят Навални, но заяви саркастично, че "не е притрябвал на никого" и че ако някой е искал да го отрови, "щеше да го довърши докрай". 

Кудрявцев обяснява, че "грешката" с оцеляването на опозиционера е станала заради бързата реакция на пилотите на самолета, в който Навални изпада в безсъзнание. Помощта на медиците, които го поемат на летището в Омск и му вливат атропин, също е допринесла за спасяването на живота му. 

От ФСБ отричат признанията на военния химик и твърди, че записът е "фалшификат".

Една от сътрудничките на Навални във Фонда за борба с корупцията - Любов Собол - беше задържана за кратко в понеделник вечер, след като е пристигнала край дома на Константин Кудрявцев, за да го интервюира по повод записа. 

Режисьорът Виталий Манский е задържан в полицейско управление в Москва продължение на повече от 4 часа, като е пуснат около 16:50 ч. местно време. Очаква се да му бъде съставен протокол за причините за ареста на 29 декември. 

"Боксерките, които държеше в ръце, са иззети", съобщава ТВ "Дожд". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна