Сини кучета се появиха край изоставен химически завод в Русия Снимка: © Getty Images

Бездомни кучета, боядисани в ярко син цвят, се появиха по улиците на Дзержинск край Нижний Новгород и предизвикаха притеснения за евентуално химическо замърсяване на територията на фалиралия завод "Дзержинское оргстекло".

Снимки на животните започнаха да се появяват в руските социални мрежи преди дни. Цели групи от сини кучета бяха снимани по заснежените пътища на града, който се намира на около 400 км източно от Москва.

Комбинатът "Дзержинское оргстекло" е един от най-големите химически заводи в района на Нижний Новгород, преди да бъде обявен във фалит в края на 2015 г. заради дългове към фирми и неплатени данъци. Производствената база за акрилно стъкло е съществувала още от 1939 г., а през 2001 г. е регистриран последният му собственик.

Според РИА Новости, теренът на затвореното предприятие е "огромен", а върху него се намират множество изоставени сгради.

"Бездомните кучета се разхождат по тази територия. Може би в някой от корпусите са намерили остатъци от някаква химия - например меден сулфат, и са се отъркаляли в него. Преди няколко години също бяха забелязали, че някои кучета се оцветяват в неестествени цветове. И тогава открихме, че никой не ги контролира. Не мога да отделям разходи за ловенето на бездомни животни и стерилизацията им", казва пред агенцията Андрей Мисливец, който управлява активите на обявеното във фалит предприятие.

Общинските власти в Дзержинск водят преговори с мениджмънта на завода да допуснат екипи от ветеринари, които да приберат кучетата и да им помогнат.

Оцветяването на козината на кучетата може да бъде опасно, ако в боята се съдържат вредни за животните химически елементи. Случилото се в Дзержинск обаче не е прецедент - сини бездомни кучета са засичани в индустриалната зона на Мумбай, а през 2017 г. прокуратурата в Русия започва проверка след откриването на два самоеда, боядисани в розово, в гора край Геленджик, съобщава "Газета.ру".

През 2014 г. България също влезе в световните фотоагенции, след като във Варна се появи улична котка, боядисана в изумрудено-зелено. Проверката по случая показа, че животното вероятно се е изцапало при събаряне на бака със зелена боя в изоставен гараж.


Руското село, което избра чистачката за кмет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024