Стотици хиляди руснаци са принудени да изоставят работата и семействата си заради мобилизацията на Путин - призовки са изпращани дори на хора, които нямат никакъв военен опит, на мъже в предпенсионна възраст с хронични болести или дори на арестуваните младежи, които протестираха срещу военната ескалация.

Привилегията да си син на говорителя на Кремъл, на премиера на Русия или на генерал от службите за сигурност обаче се оказа "оправдание" за неприкритото нежелание за изпълнение на военна служба.

"Дали ще се явя във военната комисия, ще се реши на друго ниво... Ако Владимир Владимирович ми каже да отида, ще отида", казва 32-годишният Николай Песков - прекарал 2 години в ракетните войски на Русия и първороден син на Дмитрий Песков, говорител на руското президентство.

Обясненията му прозвучават по време на телефонен разговор, проведен на живо в YouTube-канала "Популярная политика", поддържан от част от екипа на Алексей Навални.

Арогантното отношение на Песков-младши и обясненията защо няма да изпълни призовката си (фиктивна, както ще се окаже) предизвика сериозен скандал, като принуди баща му да дава обяснения пред медиите и на практика да потвърди автентичността на разговора.

Всичко се случва на 21 септември - малко след като Владимир Путин е направил обръщението си към нацията, с което обяви частична мобилизация.

Водещият от "Популярная политика" Дмитрий Низовцев решава да потърси синовете на няколко представители на политическия и бизнес-елита на Русия, като се престори на служител от местната военна комисия и ги информира, че са призовани.

Николай Песков е един от хората, които вдигат телефона си. Веднага след като чува, че го търсят военните, той обявява, че "щом знаете, че съм г-н Песков, трябва да разбирате, че не е съвсем правилно да бъда в армията".

"С две думи - това ще го решавам на друго ниво. Трябва да видя какво се случва и какви са ми правата... Трябва да проверя целесъобразността на моята поява, има определени политически нюанси", обяснява синът.

На настойчивите въпроси на водещия "Да отбележа ли, че сте готов да заминете като доброволец на фронта", Николай Песков отговаря "Не, не, не бива да отбелязвате нищо. Аз съм готов да отида, но не по ваша молба, а аз сам... както ми кажат, така ще постъпя".

Блогърът Низовцев се подиграва открито с него, като го пита дали случайно не е разбрал, че в Русия се провежда мобилизация.

"Добре, но това не е моя молба. Не знам дали сте гледали телевизия - това е заповед на Владимир Владимирович, съжалявам, че споменавам такива имена по телефона...", казва той.

"Вижте, ако Владимир Владимирович ми каже, че трябва да отида, ще отида", отговаря Песков-син, което предизвиква смайване и смях у водещия.

Сходен сюжет се разиграва и със сина на премиера Михаил Мишустин - Алексей.

Когато водещият го призовава да се яви в 10 ч. сутринта във военната комисия, за да уточним "някои въпроси" и да го запишат в резерва, Алексей отговаря, че това не може да се случи, защото е студент в магистърска програма.

На въпроса "Може ли да ви отбележа в списъка на доброволците", Алексей Мишустин отговаря, че "досега не е възникнало такова желание" у него и че "засега не бива" да разчитат на личното му участие във военни действия в Украйна.

Внукът на Виктор Золотов (ръководител на Националната гвардия на Русия) е поредният, който не е съгласен да ходи на война.

"Сега съм в казармата", отговаря той, без да обяснява повече. Попитан дали "при изостряне на войната" би се съгласил да остане за постоянна служба, Артьом Чечихин казва: "Не, имам командир, който ще ми поставя задачи" и накрая си признава, че "не е готов за договор".

Единственият, който не се изненадва, че е призован и се съгласява да се яви в комисариата е Антон Саблин - син на депутата от "Единна Русия" Дмитрий Саблин.

Младият мъж първоначално обявява, че ще се яви на комисия, но после започва да се оправдава, че без да иска, е изгубил военния си билет.

"Тук попълвам една анкета - може ли да отбележа, че при призовка ще можем да ви изпратим... знаете какво се случва в момента, няма да говоря за това по телефона... да отбележа ли, че можем да ви изпратим да воювате?", пита водещият.

"Отбележете", казва Саблин. Неговият баща Дмитрий е военен, ветеран е от Чечня, а два дни по-късно се оказа, че е заявил готовност сам да отиде на фронта в зоната на "специалната военна операция".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер