Синовете на Кремъл не искат на фронта: Песков и Мишустин-младши отказват призовки

Стотици хиляди руснаци са принудени да изоставят работата и семействата си заради мобилизацията на Путин - призовки са изпращани дори на хора, които нямат никакъв военен опит, на мъже в предпенсионна възраст с хронични болести или дори на арестуваните младежи, които протестираха срещу военната ескалация.

Привилегията да си син на говорителя на Кремъл, на премиера на Русия или на генерал от службите за сигурност обаче се оказа "оправдание" за неприкритото нежелание за изпълнение на военна служба.

"Дали ще се явя във военната комисия, ще се реши на друго ниво... Ако Владимир Владимирович ми каже да отида, ще отида", казва 32-годишният Николай Песков - прекарал 2 години в ракетните войски на Русия и първороден син на Дмитрий Песков, говорител на руското президентство.

Обясненията му прозвучават по време на телефонен разговор, проведен на живо в YouTube-канала "Популярная политика", поддържан от част от екипа на Алексей Навални.

Арогантното отношение на Песков-младши и обясненията защо няма да изпълни призовката си (фиктивна, както ще се окаже) предизвика сериозен скандал, като принуди баща му да дава обяснения пред медиите и на практика да потвърди автентичността на разговора.

Всичко се случва на 21 септември - малко след като Владимир Путин е направил обръщението си към нацията, с което обяви частична мобилизация.

Водещият от "Популярная политика" Дмитрий Низовцев решава да потърси синовете на няколко представители на политическия и бизнес-елита на Русия, като се престори на служител от местната военна комисия и ги информира, че са призовани.

Николай Песков е един от хората, които вдигат телефона си. Веднага след като чува, че го търсят военните, той обявява, че "щом знаете, че съм г-н Песков, трябва да разбирате, че не е съвсем правилно да бъда в армията".

"С две думи - това ще го решавам на друго ниво. Трябва да видя какво се случва и какви са ми правата... Трябва да проверя целесъобразността на моята поява, има определени политически нюанси", обяснява синът.

На настойчивите въпроси на водещия "Да отбележа ли, че сте готов да заминете като доброволец на фронта", Николай Песков отговаря "Не, не, не бива да отбелязвате нищо. Аз съм готов да отида, но не по ваша молба, а аз сам... както ми кажат, така ще постъпя".

Блогърът Низовцев се подиграва открито с него, като го пита дали случайно не е разбрал, че в Русия се провежда мобилизация.

"Добре, но това не е моя молба. Не знам дали сте гледали телевизия - това е заповед на Владимир Владимирович, съжалявам, че споменавам такива имена по телефона...", казва той.

"Вижте, ако Владимир Владимирович ми каже, че трябва да отида, ще отида", отговаря Песков-син, което предизвиква смайване и смях у водещия.

Сходен сюжет се разиграва и със сина на премиера Михаил Мишустин - Алексей.

Когато водещият го призовава да се яви в 10 ч. сутринта във военната комисия, за да уточним "някои въпроси" и да го запишат в резерва, Алексей отговаря, че това не може да се случи, защото е студент в магистърска програма.

На въпроса "Може ли да ви отбележа в списъка на доброволците", Алексей Мишустин отговаря, че "досега не е възникнало такова желание" у него и че "засега не бива" да разчитат на личното му участие във военни действия в Украйна.

Внукът на Виктор Золотов (ръководител на Националната гвардия на Русия) е поредният, който не е съгласен да ходи на война.

"Сега съм в казармата", отговаря той, без да обяснява повече. Попитан дали "при изостряне на войната" би се съгласил да остане за постоянна служба, Артьом Чечихин казва: "Не, имам командир, който ще ми поставя задачи" и накрая си признава, че "не е готов за договор".

Единственият, който не се изненадва, че е призован и се съгласява да се яви в комисариата е Антон Саблин - син на депутата от "Единна Русия" Дмитрий Саблин.

Младият мъж първоначално обявява, че ще се яви на комисия, но после започва да се оправдава, че без да иска, е изгубил военния си билет.

"Тук попълвам една анкета - може ли да отбележа, че при призовка ще можем да ви изпратим... знаете какво се случва в момента, няма да говоря за това по телефона... да отбележа ли, че можем да ви изпратим да воювате?", пита водещият.

"Отбележете", казва Саблин. Неговият баща Дмитрий е военен, ветеран е от Чечня, а два дни по-късно се оказа, че е заявил готовност сам да отиде на фронта в зоната на "специалната военна операция".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024