Система за доноси на AfD сплашва учители и ученици, които не са "неутрални" в клас Снимка: © Getty Images

"Цял Хамбург мрази AfD" - това изречение, чуто в 12-секунден видеоклип от детска игра, провокира обвинения в политическа агитация, реакции на училищни настоятелства и обществен дебат в Германия.

На въпросните кадри се вижда как около 20-30 деца от началното училище в немския град преминават през детска площадка и скандират. Трудно да се разбере всичко, което казват, но много ясно се чуват думите "Цял Хамбург мрази AfD ("Алтернатива за Германия").

Сцената се разиграва на 17 април в начално училище в хамбургския квартал Алтона. Последвалите събития не оставят на мира техните родители и до днес, разказва немското издание "Spiegel".

Видеото се споделя интензивно в социалните мрежи, като неминуемо стига и до парламентарната група на "Алтернатива за Германия" в Хамбург.

Представителите на крайнодясната партия обвиняват преподаватели и родители в политическа пропаганда и в подстрекаване.

От формацията незабавно искат да разберат какво е предизвикало "анти-AfD демонстрацията" в училищния двор, като изпращат дори писмен въпрос до Сената.

Училищното ръководство обяснява, че видеото е факт, но действията на децата по никакъв начин не са били инициирани от учителите или в класната стая.

Директорът Томас Никлас напомня, че всички са станали свидетели на мащабните демонстрации срещу ксенофобските изяви на AfD - а децата сами са го превърнали в игра.

AfD обаче пренебрегна втората част от отговора им. Заместник-ръководителят на групата Александър Волф дори обяви, че "в Германия има нещо ужасно сбъркано, ако 8 и 9-годишни деца са манипулирани и подстрекавани към омраза срещу една политическа партия".

Ситуацията ескалира до степен, че в края на май родителският съвет публикува изявление, което гласи "AfD, оставете децата ни на мира!"

Случаят е пример за това как формацията упражнява натиск върху училищата в Германия.

Децата не растат в пространство, свободно от политика, коментира случилото се директорът на учебното заведение Томас Никлас.

По думите му е "правилно, дори задължително, учениците да имат право на собствено мнение, също и по отношение на AfD".

540 деца посещават засегнатото начално училище, като много от тях са с имигрантски произход.

Голяма част от тези деца, според изявлението на родителския съвет, ще бъдат "пряко засегнати от така наречените "планове за ремиграция", за които стана известно след среща в Потсдам, на която присъстваха членове на AfD.

Това не е първият подобен случай. В началото на юни младежи от гимназия "Фридрих Шилер" в Пирна протестират срещу присъствието на кмета на саксонския град в училищен фестивал. Той е независим, но беше избран за поста с подкрепата на AfD.

Повече от сто ученици, родители и възпитаници на гимназията подписват отворено писмо, в което критикуват политическите позиции на кмета като несъвместими с духа на училището.

"Без толерантност към нетолерантните хора", гласи слоганът им.

Случката от детската площадка в Хамбург никога нямаше да добие такава публичност, ако не беше записана тайно.

И това не е случайност. AfD имат политика за насърчаване на ученици и родители да "подават сигнали" срещу учители, които не се държат политически неутрално. Тази практика е въведена преди 6 години и се сблъсква със сериозно недоволство сред германската образователна система.

Заради подобен донос учител от гимназия в Саксония е заплашван с убийство, след като той използва пример с AfD по време на урок по гражданско образование. Думите му са разпространени извън учебната стая, взети са на въоръжение от партията в местното събрание в Дрезден и училището отново трябва да се обяснява заради безумна тема.

Учителите трябва да възпитават децата в смисъла на демократичните ценности и ясно да се противопоставят на антиконституционни изказвания или омраза към хората, казва пред Spiegel бившият секретар на Департамента по образование към сената на Берлин.

Смята се, че чрез подобни действия и инициативи "Алтернатива за Германия" се опитва буквално да сплаши преподавателите.

Министърът на образованието в Долна Саксония Юлия Вили обвинява партията в това, че опитва да "отрови училищната атмосфера и да посее несигурност сред учителите".

"Училището не е неутрално място. Да оспорваш антиконституционните изказвания е дълг на държавните служители и не може да се забранява заради криворазбрана идея за неутралност", казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ дават 5 млн. долара за информация, свързана с Ружа Игнатова

Българските власти ще ѝ повдигнат задочно обвинение

14:04 - 26.06.2024
Важно днес

Какво ни казаха ЕЦБ и Брюксел за еврозоната

България ще поиска извънреден доклад от ЕЦБ в края на годината

13:35 - 26.06.2024
Технологии

Музикални компании съдят AI стартъпи за авторски права

"Застрашават цялата музикална екосистема", казват Sony, Universal, Warner и други

12:13 - 26.06.2024
Европейски дневници

Как ПП полуизбегна ДПС в едно европейско семейство

ПП-ДБ се раздели в Европейския парламент

11:36 - 26.06.2024