SiteGround дарява 4 специализирани дрона за издирване на пострадали на ПСС Снимка: © SiteGround

Българската IT компания "SiteGround" дарява четири специализирани високотехнологични дрона с термокамери на Планинската спасителна служба към Български Червен кръст. Те ще се използват за издирване и спасяване на пострадали в планината.

Устройствата са модел DJI Mavic 3T и са на обща стойност от близо 50 хил. лв. Те ще покрият територията на основните и най-натоварени планински масиви у нас, които са особено предпочитани за туризъм, включително Централен Балкан-Юг, Рила, както и ЮЗ Пирин, Славянка и Беласица.

Чрез специализираната техника екипите на планинската спасителна служба (ПСС) ще могат по-бързо и лесно да локализират пострадали в труднодостъпни терени и при лоши метеорологични условия, както и да са по-ефективни при тежки спасителни операции на територията на страната.

"Само през изминалата 2022 г. ПСС при БЧК е оказала помощ на над 2500 пострадали и е провела близо 170 спасителни акции във високата планина. Редовно дейността ни е свързана с работа при повишен риск и в трудни метеорологични условия. Чрез това дарение на SiteGround от една страна ще можем да бъдем по-бързи в откриването на пострадалите в планината и да им окажем навременна и адекватна помощ, а от друга страна ще имаме възможност да щадим силите и здравето на самите планински спасители, като ги излагаме на по-малки рискове до колкото е възможно", заяви Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

Главният изпълнителен директор на "SiteGround" Николай Тодоров посочва, че направеното дарение е продължение на усилията на компанията да подкрепя активния начин на живот и желанието на повече хора да бъдат сред природата.

"За нас това са основни ценности, които изповядваме като екип и се надяваме, че ще допринесем нашите приятели и партньори от ПСС при БЧК да изпълняват отговорните си задължения по-леко и тази подкрепа ще помогне за спасяването на човешки живот”, казва Тодоров.

Това е поредното дарение на IT предприятието и е част от продължаващата му стратегия за подкрепа на природата и активния начин на живот. През 2021 г. SiteGround дари на ПСС първите четери детектора RECCO за откриване на хора, затрупани от лавини. В момента те се ползват в Банско, Рилски езера, Витоша и Боровец.

Като част от кампанията SiteGround разработва и специален наръчник за безопасност в планината, който може да помогне на всеки да планира своето планинско приключение, така че да бъде в безопасност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023