SiteGround дарява 4 специализирани дрона за издирване на пострадали на ПСС Снимка: © SiteGround

Българската IT компания "SiteGround" дарява четири специализирани високотехнологични дрона с термокамери на Планинската спасителна служба към Български Червен кръст. Те ще се използват за издирване и спасяване на пострадали в планината.

Устройствата са модел DJI Mavic 3T и са на обща стойност от близо 50 хил. лв. Те ще покрият територията на основните и най-натоварени планински масиви у нас, които са особено предпочитани за туризъм, включително Централен Балкан-Юг, Рила, както и ЮЗ Пирин, Славянка и Беласица.

Чрез специализираната техника екипите на планинската спасителна служба (ПСС) ще могат по-бързо и лесно да локализират пострадали в труднодостъпни терени и при лоши метеорологични условия, както и да са по-ефективни при тежки спасителни операции на територията на страната.

"Само през изминалата 2022 г. ПСС при БЧК е оказала помощ на над 2500 пострадали и е провела близо 170 спасителни акции във високата планина. Редовно дейността ни е свързана с работа при повишен риск и в трудни метеорологични условия. Чрез това дарение на SiteGround от една страна ще можем да бъдем по-бързи в откриването на пострадалите в планината и да им окажем навременна и адекватна помощ, а от друга страна ще имаме възможност да щадим силите и здравето на самите планински спасители, като ги излагаме на по-малки рискове до колкото е възможно", заяви Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

Главният изпълнителен директор на "SiteGround" Николай Тодоров посочва, че направеното дарение е продължение на усилията на компанията да подкрепя активния начин на живот и желанието на повече хора да бъдат сред природата.

"За нас това са основни ценности, които изповядваме като екип и се надяваме, че ще допринесем нашите приятели и партньори от ПСС при БЧК да изпълняват отговорните си задължения по-леко и тази подкрепа ще помогне за спасяването на човешки живот”, казва Тодоров.

Това е поредното дарение на IT предприятието и е част от продължаващата му стратегия за подкрепа на природата и активния начин на живот. През 2021 г. SiteGround дари на ПСС първите четери детектора RECCO за откриване на хора, затрупани от лавини. В момента те се ползват в Банско, Рилски езера, Витоша и Боровец.

Като част от кампанията SiteGround разработва и специален наръчник за безопасност в планината, който може да помогне на всеки да планира своето планинско приключение, така че да бъде в безопасност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024