Скандал между БСП и ПП: Левицата обвини Александър Дунчев, че подкрепял ГЕРБ и "горската мафия" Снимка: © Facebook.com/Народно събрание на Република България

Обвиненията на Александър Дунчев от „Продължаваме промяната“ към БСП за скандални назначения в Агенцията по горите се пренесоха в Народното събрание този петък. От парламентарната трибуна двама депутати на левицата атакуваха представителя на ПП, че подкрепя „горската мафия“ и си сътрудничи с ГЕРБ, което предизвика раздор в управляващата коалиция.

Пред bTV тази сряда Дунчев, който оглавяваше Агенцията по горите в служебните кабинети на Стефан Янев, обвини Министерството на земеделието, оглавявано от Иван Иванов (БСП). Според него ведомството назначило политически лица на ръководни постове, сред които има осъждани хора или партийни функционери без каквато и да е компетентност в сектора на горите.

Александър Дунчев обвини БСП в скандални назначения в Агенцията по горите

От трибуната на парламента Дунчев поиска съдействие от председателя на НС Никола Минчев, за да получи документи от министъра на земеделието, свързани с назначенията в агенцията през последните месеци. Той заяви, че има дори „директори от ГЕРБ, които са фантастични професионалисти, но в момента са на улицата".

Александър Дунчев каза, че няма да споменава имена, защото в четвъртък назовал директора на Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Сливен – Георги Дончев, който по-късно беше уволнен. Пред БНР тогава Дунчев заяви, че от месеци срещу Дончев е бил оказван политически натиск, за да бъде „премахнат“ и „за да не пречи“.

Филип Попов от БСП атакува бившия директор на Агенцията по горите, като показа снимка от излъчване на живо по bTV, на която според депутата от левицата се виждало как уволненият горски директор в Сливен е на протест на ГЕРБ.

"Това ли е промяната, господин Дунчев? Това ли са високите професионалисти? Нещо друго имахме предвид, когато съставихме тази коалиция", заяви Попов.

Дунчев му отговори, че Георги Дончев е бил "един от отличните студенти в Лесотехническия университет", където настоящият депутат от "Продължаваме промяната" е преподавал. "Този човек, както и всички други, дали са политически червени, сини, зелени, пембени, няма никакво значение. Това, което искаме, е вашият министър да има правила, които да спазва“, заяви той.

Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски също критикува Дунчев, че "защитава интересите на горската мафия" и можел да вземе необходимите му документи от зам.-министъра на земеделието от квотата на "Продължаваме промяната", вместо да ги иска от Иванов чрез изяви на парламентарната трибуна.

"Ако иска информация, за да спекулира с нея, да я разнася по други ведомства и неправителствени организации, няма да се случи", каза Свиленски.

Иван Иванов не присъстваше на парламентарния контрол. Като причина беше посочено "отсъствие по уважителни причини".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Всички виждат как летим към нови избори

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента

11:00 - 19.06.2024
Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024