Заседанието на комисията на Мая Манолова за проверка на кабинета "Борисов 3" премина с огромно напрежение между депутатите от ГЕРБ и останалите членове, след като в залата се появи един от големите зърнопроизводители в България Светослав Илчовски и обяви намерението си да свидетелства за корупция на най-високо ниво в управлението.

Илчовски е собственик на земеделски имоти в Северна България, името му стана известно в публичното пространство през 2012 г., когато по негова жалба беше арестуван тогавашният депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов с обвинение за търговия с влияние.

Сега земеделецът е внесъл сигнал до комисията "Манолова", в който твърди, че е станал обект на натиск от страна на собственика на птицевъдната компания "Градус" АД Иван Ангелов по схема за осигуряване на фиктивен оборот за фирмата му.

Според сигнала - Илчовски е имал "няколко неформални срещи" в една от бившите резиденции на Тодор Живков, на които е присъствал Бойко Борисов. Той твърди, че по време на една от тези срещи е видял клип, в който се показват сексуални издевателства над арестувания бизнесмен Миню Стайков.

Бизнесменът твърди, че "за да няма политически проблеми", е продавал зърно на цени под пазарната на дружествата на собственика на "Градус" в продължение на шест години, като последното искане било за двойно по-ниска цена.

Обвини в оказване на натиск и министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, за която твърди, че му се обаждала с нареждане да спре да купува земи и заплахи с прокуратурата. Самата Аврамова се появи на заседанието на комисията и отрече обвиненията му, като заяви, че не го познава и никога не е разговаряла с него.

Пред комисията Илчовски обяви, че знае коя е "Мата Хари", за която се смята, че е направила записите от спалнята на Бойко Борисов - той твърди, че била известна плеймейтка. Той твърди, че премиерът е получавал златни кюлчета като подаръци от бизнесмени, като поставял условия за размера им.

Илчовски твърди още, че срещу него е повдигнато обвинение за опит за убийство на Иван Ангелов, "което никога не се е случвало". Той твърди, че разполага с документи за оказвания натиск, но до показването им в комисията така и не се стигна.

Депутати от ГЕРБ прекъснаха заседанието със скандал, като обвиниха Мая Манолова, че не ги е информирала за променения дневен ред и че не са получили достъп до сигнала на мъжа.

Петя Аврамова заплаши Илчовски с дело за клевета, а Тома Биков предупреди Манолова, че колегите му ще стоят до 1:30 ч. в комисията по ревизията и "ще ви направим луди".

В крайна сметка заседанието беше прекратено, а изслушването на Илчовски - отложено за петък.


Светослав Илчовски и ГЕРБ: Историята на сигналите и делата "на трупчета"

Борисов след корупционния скандал: Всеки, който ме е атакувал, е загубил изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори