Втори ден скандали между депутатите заради закриването на въглищните централи Снимка: © Screenshot

Редовното заседание на Народното събрание в сряда започна с размяна на остри реплики и безредици, които принудиха председателя на парламента Вежди Рашидов да даде 15 минути почивка. Повод за безредиците се оказа декларация на "Възраждане" относно съдбата на въглищните централи.

Скандалът започна, след като от партията обвиниха всички останали, че са подкрепили Плана за възстановяване и устойчивост, който, по думите им, предвижда намаляване на въглищната енергетика в страната с 40% до 2025 г.

От пленарната трибуна Искра Михайлова от "Възраждане" отправи критики и към бившата четворна коалиция, че е предрешила съдбата на Маришкия басейн, чийто централи ще бъдат закрити. Тя изтъкна още, че останалите политически формации не са се отзовали на тяхна покана за среща в Раднево относно бъдещето на въглищната енергетика.

Михайлова поименно спомена депутата от БСП и бивш министър на труда в кабинета "Петков" Георги Гьоков. В опит да се защити той излезе на трибуната, но в този момент зам.-председателят от "Възраждане" Цончо Ганев започна да подвиква, че социалистът няма право да коментира декларации.

"Тоз какъв е там, че ще ми държи тон", обърна се Гьоков към председателя на парламента и след това обясни, че като представител от региона не е получавал никаква покана за среща в Раднево.

Веднага след това Ганев също реши да вземе думата, за да критикува депутата от БСП.

"Разбирам го напълно, че на неговата преклонна възраст няма техническата възможност да си преглежда имейлите, но много хубаво би било поне един бивш министър да има елементарна технологична грамотност, защото друга няма, но да си види имейла и да си види поканата", заяви той.

Представителят от "Възраждане" обвини цялата парламентарна група на БСП, че подкрепя закриването на топлоцентралите, а те определиха думите му като лъжа и спекулация. След това Цончо Ганев реши да поиска процедура по начин на водене, което доведе до объркване сред народните представители кой кога има право да говори.

Депутати от "Възраждане" и БСП се струпаха около трибуната, което създаде суматоха в залата и Рашидов прекрати за 15 минути заседанието в опит да успокои страстите. Това обаче не даде особен резултат, тъй като и след почивката пререканията между Ганев и Гьоков продължиха.

"Безобразно поведение, да не търся друга дума. Тук не е мястото да бъдете арогантни един към друг. Ако имате какво да кажете, в кулоарите", коментира председателят на парламента.

В крайна сметка Рашидов даде възможност на Георги Гьоков за лично обяснение, а след което парламентът премина към първа точка от дневния си ред.

Въглищните централи - ябълката на раздора

Темата за затварянето на въглищните централи доведе до остър спор и във вторник. Участниците в него обаче бяха други - депутатите от "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС, които влязоха в почти директен сблъсък в кулоарите на Народното събрание. Те си размениха взаимни обвинения за бъдещето на българската въглищна енергетика и икономика.

Съгласно Плана за възстановяване и устойчивост страната ни е поела ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г. и двете партии спорят дали това ще означава затваряне на въглищните електроцентрали. Европейският документ предвижда, че 59% от парите по Плана ще отидат за мерки в подкрепа на целите за климата. Това включва инвестиции за утрояване на производството на електроенергия от възобновяеми източници до 2026 г., както и за намаляване на емисиите на парникови газове от енергийния сектор с 40% до 2025 г.

На пресконференция ГЕРБ обвиниха съпредседателя на ПП Кирил Петков, че лъже за това, че третото правителство на Бойко Борисов е поело ангажимент да намали вредните емисии от България с 40%. Те приписаха на него вината, че "въглищните централи в нашата страна ще бъдат затворени".

Малко по-късно Петков отговори на нападките - също с брифинг в кулоарите - и повтори обвиненията към ГЕРБ, че те са тези, които са поели ангажимента за редуциране на емисиите. Но според него България може да изпълни екологичните цели и без да затваря централите.

Брифингът на Петков обаче се провали, след като Жечо Станков от ГЕРБ изненадващо се включи в него и прекъсна изказването на Петков. Двамата започнаха да говорят един през друг, да подвикват и да дърпат микрофона. По-късно в спора се намеси и Бойко Борисов, който се включи на живо във Facebook, за да обясни как през 2025 г. "Мариците" ще бъдат затворени и в страната ще има режим на тока.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024