Снимка: © Getty Images

В продължение на две години социалните ни мрежи бяха пълни със снимки от домовете ни или от близкия парк и, най-много, от Гърция - през лятото. Екзотиката сякаш беше останала в “старото нормално”.

Това лято вече е различно. Светът поема голяма глътка въздух след пандемията и започват да се конкурират снимки от всякакви далечни и екзотични дестинации. Завръща се желанието ни за пътуване и откриване на нови дестинации. Завръща се авантюризмът и тайната мечта да се откъснем от света.

Добре дошли в лято 2022.

Нека си припомним един аспект на пътуването извън Европейския съюз, а именно роуминга.

Случвало ли ви се е той да е толкова скъп, че да се налага да се редите с часове по опашки за предплатени карти по летищата и пазарите? Помните ли проблемите с активацията на тези карти и други подобни? Това си беше чиста загуба на време и нерви.

A1 оставят тези проблеми в миналото. Операторът предлага нови роуминг условия, които правят използването на мобилни услуги в чужбина значително по-изгодно.

Балканите са по-близо отвсякога

Хиляди българи посещават седмично Сърбия и Македония за уикенда - шопинг, вкусно хапване, разходка, музикален фестивал. Албания пък е топ дестинация за красиви плажове. Иронията преди беше, че са толкова близо, а като влезем в тези страни, роумингът ги караше да изглеждат толкова далече.

Вече ще можете да изпратите на приятел селфи с най-голямата плескавица на секундата. Защото от тази пролет A1 свали цените с до 96% и минута изходящ разговор с 59 стотинки, а мегабайт трафик – 99 стотинки.

Турция по комшийски

Турция е топ лятна дестинация за хора от целия свят, а на нас ни е “под носа”. Това лято благодарение на А1 ще си ползваме по-спокойно телефоните за разговори и интернет от Анталия, Истанбул и други прелестни дестинации.

Минута по телефона с близките в България вече е 59 стотинки при 6,99 лева по старата тарифа. Ако се наложи да използвате мобилни данни, резултатът няма да е погром над вашия портфейл - мегабайтът вече е 99 стотинки, а не близо 25 лева.

BrExit за 9 стотинки

Великобритания вече не е в ЕС, което не означава скъпи разговори и интернет за българските туристи, работещи и учащи на Острова. Наскоро и нас ни изненада приятно SMS-ът от А1, който при кацане съобщи, че говорим само за 9 стотинки на минута разговор и интернетът е стотинка за мегабайт.

Мило, като самата Великобритания.

Чакайте малко - а екзотиката?

Добре, оставихме най-сладкото за накрая. Цените на всички останали страни извън Европейския съюз вече са 2,99 лв. на минута и 9,99 лв. на мегабайт.

Може би от една страна тайно си мечтаехте да използвате скъпия роуминг за оправдание никой да не ви закача в Занзибар, Малдивите и Тайланд, но трябва да отбележим, че намалението е наистина драстично и това е позитивна новина - една грижа по-малко в организацията на пътуването ви.

И така - независимо от дестинацията, която сте избрали, пътуването носи свобода и мечта, а когато факторите, които смаляват границите, като по-евтин роуминг например, стават повече, това носи още повече свобода.

Bon Voyage!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед