"Скъпи инфлуенсъри": $314 000 глоба за Стивън Сегал заради реклама на криптовалута

Актьорът Стивън Сегал беше глобен с 314 000 долара от Комисията по борсите и ценните книжа в САЩ. Причината за наказанието е свързана с факта, че Сегал е промотирал първичното предлагане на криптовалута на име Bitcoiin2Gen сред последователите си в социалните мрежи, без да декларира, че го прави срещу лична финансова изгода.

През февруари на 2018 г. Сегал беше обявен за "бранд посланик" на криптовалутата Bitcoiin2Gen, чиито създатели я представят като потенциално "по-съвършена и по-напреднала версия на Bitcoin".

"Като будист, дзен-учител и лечител, Стивън живее на принципа, че развитието на физическото Аз е от основно значение за защитата на духовния човек. Той вярва, че целта на живота му е да насочи хората към съзерцание, за да ги накара да се пробудят и да се просветят по някакъв начин. Именно това са целите на Bitcoiin2Gen - да даде сила на общността, като представи децентрализирана система за P2P разплащания със собствен портфейл, екосистема за копаене и стабилна блокчейн-платформа без нуждата от трети страни", се казва в оригиналното прессъобщение на B2G.

Малко след това Сегал започва да публикува призиви до феновете си в социалните мрежи да не пропускат първичното предлагане, при което създателите на дигиталната валута са събирали "дарения" от заинтересованите участници в схемата. За разлика от първичното публично предлагане на борсови акции, този процес при криптовалутите не осигурява на участниците дял от собствеността срещу вложените средства.

В замяна на рекламната кампания - "дзен-учителят" Сегал е трябвало да получи 250 000 долара в брой и токени от B2G на предполагаема стойност от 750 000 долара.

"Промоционалните публикации са пуснати шест месеца след доклада на Комисията за борсите и ценните книжа, в който се предупреждава, че валутите, които минават през първични предлагания, може да се третират като ценни книжа", се казва в съобщението на службата. Според федералното законодателство - "всяка популярна личност или друго лице, което рекламира виртуална валута, която представлява ценнa книга, трябва да разкрие характера, обхвата и сумата на получената компенсация в замяна на промоцията".

Самата авантюра на Стивън Сегал с с Bitcoiin2Gen продължава по-малко от месец. През март 2018 г. администрацията в Ню Джърси издава заповед за прекратяване на дейността на криптовалутата, тъй като фирмата "извършва подвеждащо предлагане на нерегистрирани ценни книжа в нарушение на закона".

Няколко седмици по-късно компанията обявява, че прекратява отношенията си със Сегал като бранд амбасадор.

Сегал е сключил споразумение с борсовия регулатор, без да признава или да отрича законово нарушение. Резултатът от него задължава 67-годишния актьор да плати 157 000 долара глоба и да възстанови незаконно получената печалба в същия размер.

"Инвеститорите имат право на достъп до информация за плащанията, които са получавани или обещавани на Сегал, за да могат да преценят дали е предубеден. Знаменитостите нямат право да използват влиянието си в социалните мрежи за рекламират ценни книжа, без да декларират съответните си лични финансови ползи", казва Кристина Литман от Комисията по борсите и ценните книжа.

Сегал не е единственият инфлуенсър, който е глобяван заради неправомерни инвестиционни съвети.

През 2018 г. Комисията повдигна същите обвинения срещу боксьора Флойд Мейуедър и музикалния продуцент DJ Khaled, които са получавали пари срещу реклама на първични предлагания на криптовалути. Мейуедър се споразумя да върне 600 000 долара на регулатора, докато глобата на DJ Khaled беше 150 000 долара.

Стивън Сегал живее в Русия и получи руско гражданство лично от Владимир Путин през 2016 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024