Скъпите AI ремонти върнаха Facebook към растежа Снимка: © Getty Images

Meta Platforms Inc., компанията майка на Facebook и Instagram, изглежда се съживява след месеци на спад. За първи път от почти една гигантът успя да реализира ръст на приходите, като пръст в това има подобряването на технологиите с изкуствен интелект, внедрени в потребителските платформи. Добрите резултати и прогнози заплениха Уолстрийт и акциите на корпорацията поскъпнаха с 11% днес.

През първите три месеца на 2023 г. продажбите са се върнали към растеж, отбелязвайки 3% скок в сравнение със същия период на предходната година. Компанията отчете приходи в размер на 28,6 млрд. долара, надминавайки очакванията за 27,7 млрд. долара. Това сложи край на серията от три поредни тримесечия на спад – ситуация, в която компанията майка на най-голямата социална мрежа в света не бе изпадала от стъпването си на борсата през 2012 г.

Резултатите на Meta подчертават поне две тенденции за сектора. От една страна е поведението на Уолстрийт. Ръстът на акциите на компанията даде тласък и на други технологични компании от Snap Inc и Pinterest Inc до Amazon.com Inc, чиито книжа също тръгнаха нагоре. Собственикът на Facebook надхвърли очакванията за печалбата и приходите, давайки пореден знак, че американските технологични гиганти се измъкват от кризата, предизвикала десетки хиляди съкращения през последните месеци.

Дебра Ахо Уилямсън, главен анализатор в Insider Intelligence, заяви, че тази година е започнала „по-силно от очакваното“ и че прогнозата на фирмата за следващите месеци показва признаци за разсейване на облаците върху нея. „В тази икономическа среда – и след катастрофата през 2022 г. – 3% ръст на приходите [в сравнение с миналата година] е постижение.“

От друга страна, резултатите също така подчертават нарастващото значение на изкуствения интелект. Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг изтъкна, че именно тази технология помага за увеличаване на трафика във Facebook и Instagram, допринасяйки за повече приходи от продажби на реклами.

„Смятаме, че AI изигра решаваща роля за преминаването на Meta от показване на по-ограничен набор от съдържание на приятели, семейство и последвани (потребители) към почти неограничен набор от препоръчано съдържание“, отбелязват анализаторите на J.P. Morgan.

Добрите показатели за потреблението идват, след като Meta направи значителни инвестиции в подобряването на инструментите за изкуствен интелект, които да оптимизират системите за таргетиране на реклами. И явно те дават резултат.

Усилията в областта на AI са многозначителни и защото помагат на иначе остро критикуваната платформа да премине към форми на реклама, които са по-малко зависими от събирането на потребителски данни. Meta е постигнала напредък в преодоляването на наложените от Apple рестрикции върху събирането на лични данни от ползвателите на iOS устройства, съобщи още през януари Wall Street Journal.

Зукърбърг също отбеляза извършените няколко скъпи ремонта. Коментира и нашумелия генеративен изкуствен интелект, който според него ще окаже влияние върху всяко едно от приложенията и услугите на Meta. По думите му технологията може да помогне на маркетолозите по-лесно да създават реклами за услугите на компанията, да захранва чатботове за бизнеса в Messenger и WhatsApp и да помогне на потребителите на метавселената по-лесно да създават аватари и виртуални светове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024