Не ни трябваше вирусна пандемия, за да знаем колко скъпо ще ни струват всички дефекти в летния туризъм на България. Covid-19 обаче ги освети по толкова директен начин, че дори великодушните обещания за безплатни ваучери и чадъри "на цени народни" не успяват да разсеят погледите от задаващата се драма.

На изискването за увеличена физическа дистанция между непознати хора, България отговаря с презастроена брегова ивица. На изискването за спокойствие и свободно пространство на плажовете, отговаря с двойно увеличаване на площите за заведения (като антикризисна мярка) и непреодолимо желание за превръщане на всяка шепа пясък в кеш. На задължителното условие за висока хигиена и достъпна медицинска помощ, отговаря с ешерихия коли, с няколко курорта без пречиствателни станции и с общински центрове, които разполагат с един спешен екип в местната здравна служба.

Това е гледката от българското Черноморие, която сто инфлуенсърски кампании и национални оперативни щабове няма да могат да поправят за оставащите 3 седмици до официалното начало на сезона.

Първият и последен самостоятелен министър на туризма - Николина Ангелкова - обаче е убедена, че е открила окончателното решение за спасяването на сектора.

Всеки българин, дръзнал да планира лятото си в Гърция, рискува да скъси (не)платения си годишен отпуск с 14-дневна принудителна домашна карантина. За сметка на това - чуждестранните посетители ще са добре дошли да харчат спестяванията си у нас, без от тях да се изисква каквото и да е проверимо доказателство за добро здраве при влизане в страната, освен доброволна декларация.

Като се има предвид, че черноморските курорти разчитат силно на туристи от страни като Русия и Великобритания, които и досега не са се справили с пораженията от пандемията, обяснението на Ангелкова е, меко казано, неразбираемо.

Не просто е обидно и дискриминационно спрямо собствените й данъкоплатци - този манталитет поставя под неоправдан риск целия летен сезон, който явно ще трябва се пази от Covid-19 на фотосинтеза, йодни пари и питейна дезинфекция от винпром "Карнобат".

Нито една разумна държава, която разчита на туризма за запълване на 12% от БВП и за заетостта на 11% от гражданите си (по данни на Ангелкова), не би допуснала да се окаже в толкова безперспективна и несигурна позиция.

Моделът на съществуване, ориентиран към нискотарифни ваканции за чужденци, беше достигнал лимита си още през 2019 г., когато годишният ръст на посещенията на чуждестранни граждани в България беше само 0,4%. Сега, когато пандемията зачерта пътуването зад граница от списъка с приоритетни планове на милиони европейски граждани, ефектът от свиването на икономиката може да се окаже драстичен.

Вместо бързина и интелигентен подход - в средата на май Министерството на туризма още не е решило въпроса с концесиите за някои от най-големите плажове във Варна, Несебър, Царево, Созопол и др. Не са ясни цените и отстъпките за плажните принадлежности, не е ясно с колко ще се оскъпи цялостната услуга заради извънредните санитарни мерки. Междувременно, ресторантьори и хотелиери бойкотират правителствените схеми за помощи заради неефективността им. Ставките на ДДС се смятат и променят на коляно под натиска на бизнеса.

Докато изпълнителната власт бърза да отвори плажовете на 1 юни, законодателната власт разрешава строителните площадки по курортите да продължат до 15 юни. С пари от бюджета се очаква да се стимулират всевъзможни фирми - дори тези, които имат неплатени задължения към държавата или осигурителните й фондове.

С единия крак в предизборна кампания, "Патриотите" предложиха по 210 лева бонус за седмична ваканция на хора с по-ниска от средната брутна заплата за страната, въпреки че точно техните семейни бюджети са тотално преначертани след епидемията и заплахата от безработица. Впоследствие мярката беше прекроена за лекари и полицаи, но с още една уговорка - с предимство за държавните почивни станции.

Отдавна стратегията на България трябваше да се обърне към по-платежоспособна клиентела - включително за хора, които не желаят да се затварят за 2 седмици в някой от черноморските all-inclusive Ж.К., а да обиколят страната като част от балкански туристически маршрут в комбинация с почивка в Гърция, Турция, Сърбия, Черна гора и др.

Репликата на Ангелкова за 14-дневните карантини говори сама по себе си колко назад и наляво от тази цел се намира министерството.

За добро или за лошо, може би точно толкова силно сътресение, колкото е Covid-19 за туризма, е необходимо, за да се осъзнае нуждата от промяна. И най-после туристическият бранш да си даде отговори на няколко елементарни въпроса: защо българският потребител не би заменил Халкидики за Слънчака, кой има интерес да потиска потенциала на къмпингите или Airbnb-преживяването, и защо доброто и уважително обслужване прави цялата разлика.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Туристите в Гърция това лято ще се допускат само със здравен сертификат

Хвани ги, ако можеш: Глупостта е по-страшна от Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании.