Хвани ги, ако можеш: Глупостта е по-страшна от Covid-19 Снимка: © Unsplash

Три инцидента от последните няколко дни създадоха сериозни съмнения около оптимистичните прогнози за справяне с епидемията от Covid-19 в кратки срокове.

Първият случай би бил прекрасен сюжет за абсурдна комедия, ако не засягаше живота и здравето на десетки българи - потенциални косвени жертви на разхлабения контрол и още по-опасната липса на самодисциплина сред съгражданите им.

Общо 11 души, пристигнали със самолетни полети от Нидерландия в България в началото на май, са внесли Covid-19 в страната, без да предупредят здравните или граничните служби.

Някои от тях - съвсем съзнателно.

39-годишна инфектирана жена е избягала от полицаите през багажното отделение на Летище София заедно с двете си деца, за да не бъде принудена да се прегледа и лекува. Прибрала се е с такси до родното си село Криво поле, но състоянието й се е влошило и в момента се намира в Интензивното отделение на болницата в Хасково.

Директорът на РЗИ София Данчо Пенчев посочи, че жената не е била добре още по време на полета, но сигналът до граничния здравен контрол не е подаден от екипажа на авиокомпанията, а от притеснените й спътници.

Други две жени от хасковските групите, завръщащи се от Нидерландия, са дали положителна проба за Covid-19 с PCR тест още преди да поемат към България - въпреки това не са спрели при граничния здравен контрол. Пътували са с автобус от София до Хасково, а оттам - с такси до село Брягово. Впоследствие здравните власти трябваше да издирят спътниците им с апел по медиите, тъй като автобусните превозвачи не съхраняват лични данни на клиентите си.

За съзнателното подценяване на опасността от инфекция говори още един пример - болни пасажери са успели да свалят телесната си температура до 34 градуса с медикаменти, за да минат "незабелязано" през термокамерите на летището. Безумна игра на котка и мишка

Няколко дни след холандското приключение, 70 души от Североизточна България се озоваха на тридневна "екскурзия" из залите на парижкото летище "Шарл дьо Гол". Групата, водена (по-скоро подведена) от посредническа фирма за наемане на сезонни работници в земеделския сектор, е заминала за Париж с обещанието за сигурна работа. От началото на извънредното положение обаче Франция затвори границите си за всички чужди граждани извън определени групи - хора с постоянно местожителство в страната, транзитни пътници от ЕС, медици, превозвачи на стоки, хора с дипломатически паспорти.

Как се е стигнало до този напълно предсказуем гаф? Обясненията са две - или пътуващите не са били информирани за правилата, или са решили, че правилата не важат за тях. Изглежда, че граничният контрол на летище "София" също не е предупредил заминаващите, че българските им паспорти не са достатъчно основание за влизане във Франция по време на извънредното положение.

За съжаление, последният инцидент беше съобщението за български шофьор на ТИР, заразен с Covid-19, чието състояние се е влошило при транзитно преминаване през Румъния. 62-годишният мъж е починал след усложнения от бронхопневмония, остра бъбречна недостатъчност и септичен шок. Новината за смъртта му дойде в деня, в който българо-румънската търговска камара поиска от властите да премахнат ограниченията при движението на работници през границата между двете страни, за да не се налага да прекарват по 14 дни под карантина.

И трите казуса са пример за пробойните в контрола на Covid-19 по време на постепенното освобождаване на мерките за безопасност.

Конституцията на България (чл. 35, ал. 2) посочва, че всеки български гражданин има право да се завръща в държавата. Правото на придвижването му по територията на страната може да бъде ограничено само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Ако правителството може временно да ограничи правото на достъп на чужди граждани в България, то няма възможност да забрани на прибирането на гастарбайтерите от Нидерландия.

Второто конституционно условие - защитата на здравето - обаче предполага много по-сериозно внимание върху мерките за сигурност.

В момента въздушният трафик през София е ограничен до десетина полета на ден, защото повечето редовни курсове са анулирани. Но дори сега граничните служби се оказват безсилни пред "изобретателността" и обикновената човешка глупост на нарушителите.

В продължение на седмици МВР концентрира огромен човешки ресурс за контрола на движението между областните градове при повече от 200 КПП-та (отменени след 6 май 2020 г.). Оказва се, че документните проверки не представляват никаква пречка пред пътешественичките от Нидерландия с висока температура и положителен тест за Covid-19, които са преминали най-малко 2 полицейски пункта между София и родните им села.

При това положение не е никак странно, че кметът на Ямбол Валентин Ревански се обърна с лична молба към жителите на града да удължат доброволно изолационните мерки, защото опасността от претоварване на болничния капацитет съвсем скоро може да се прояви.

Липсата на самосъзнание за опасността от Covid-19 много лесно може да сложи кръст върху всички колективни усилия от последните 2 месеца.

Едно от малкото работещи решения е предложението на Гърция към ЕС за въвеждане на общ европейски санитарен контрол през границите - задължителни тестове преди заминаване и здравен паспорт, който да декларира добро физическо състояние и/или имунитет срещу Covid-19.

Докато тези протоколи се приемат обаче, българските власти могат да подходят умно към проблема.

Дипломатическите и консулските служби ще трябва да проявят повече активност за информиране на българските граждани в чужбина за здравните им права и задължения (особено на тези, които не се осигуряват). Това означава достъп до елементарна медицинска помощ, но и възможност за тестване и съобщаване на институциите в България за потвърдени проби на български граждани. В идеалния случай - връщането на желаещите, при които има позитивна проба за Covid-19, може да става с отделни санитарни полети. Разходите по тях вероятно ще са съизмерими със спестените пари от контактно проследяване на десетки потенциално заразени души, тестове, лекарства и труд на медицинския персонал.

Второто условие ще е значително подобряване на контрола по летищата и сухопътните граници - Covid-19 не е никакво оправдание за снижаването на стандартите за сигурност в държава с претенции за Шенгенската зона.

В противен случай проблемът с внасянето на Covid-19 от страни с по-висока заболеваемост може да ликвидира и без това песимистичните перспективи пред летния туристически сезон. А гоненето на пика на епидемията ще продължи вечно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ получава първия мандат от Румен Радев

2 месеца след парламентарните избори - президентът най-после дава ход на процедурата

07:24 - 05.12.2022

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022