Скрита бомба със закъснител тиктака на жилищните пазари Снимка: © Getty Images

Повече от десетилетие след като сривът на ипотечните кредити в САЩ заплаши да разруши международната финансова система, сега отново се прокрадват признаци за катастрофа на пазара на недвижими имоти. Или поне това забелязва проницатеният поглед на Дейв Бърт, който бе един от малкото, предвидили колапса през 2008 г.

До 20% от жилищата в САЩ може да са надценени, коментира пред CNBC главният изпълнителен директор на фирмата за инвестиционни проучвания DeltaTerra Capital, която помага на клиентите си да управляват климатичния риск. Бърт изтъкна невъзможността на пазара да оцени излагането на жилищата на риск от наводнения.

Ако предупрежденията му се сбъднат, това може да означава срив на жилищния пазар, напомнящ този от 2008 г.

Бърт посочи възстановяването на Флорида след урагана Айда като пример за следващия голям системен проблем, за който трябва да се внимава. Събитието причини застраховани щети за 65 млрд. долара и доведе до рязко повишаване на цените на застраховките.

Междувременно това, че щатът е изложен на все по-силни и многобройни бури на фона на глобалното затопляне кара жителите на Флорида да мигрират. А това се отразява допълнително на цените и търсенето на жилища.

Забележките на Бърт идват заедно с и без това несигурните прогнози за пазара, където затягането на паричната политика през последната година доведе до скок на лихвите по ипотечните кредити до връх от близо 7%.

Въпреки че повечето инвеститори остават скептични по отношение на въздействието на климатичните рискове върху портфейлите им, неотдавнашно проучване предупреди, че жилищният пазар в САЩ може да е надценен с около 200 млрд. долара поради неоценени рискове от наводнения.

Анализът беше публикуван в средата на февруари в списание Nature Climate Change. Авторите на проучването са изследователи от Фонда за защита на околната среда, Фондация „Фърст стрийт“ и Федералния резерв на САЩ, като наред с други, моделират промените в риска от наводнения на ниво имот в САЩ през следващите три десетилетия и предупреждават, че домакинствата с ниски доходи са особено уязвими от обезценяване на стойността на жилищата.

Собствениците на жилища може да се окажат не достатъчно информирани за тези опасности, което пък да повиши риска за тях от внезапно намаляване на стойността на имотите им след покупка.

Когато купувате жилище, едно от най-важните съображения са разходите за поддържането му и мисля, че много важни решения се вземат въз основа на това“, посочи Бърт.

В проучването се отбелязва също, че годишните щети върху жилищната собственост могат да надхвърлят 32 млрд. долара. Средната годишна загуба може да нарасне с 26% до 2050 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024