Скрита връзка с руски олигарх засенчи шансовете на "Top Gun: Maverick" за "Оскар"

Украинска организация призова Филмовата академия на САЩ да преразгледа номинацията на "Топ Гън 2" за най-добър филм на годината, след като се появиха данни, че руски олигарх е финансирал един от продуцентите му.

Става дума за милиардерът Дмитрий Риболовлев, който е санкциониран от Украйна, но засега е извън обсега на санкциите на САЩ и ЕС.

През януари 2023 г. Los Angelis Times публикува статия за дело, заведено от продуцента Брадли Фишър срещу бившия му работодател New Republic Pictures, които стоят зад "Топ Гън 2".

Фишър има над 20-годишен опит в индустрията и е работил по хитови филми като "Зодиак" с Джейк Гиленхол, "Черният лебед" с Натали Портман, "Злокобен остров" с Леонардо ди Каприо и др.

Жалбоподателят твърди, че 56-годишният Дмитрий Риболовлев е финансирал създаването на New Republic през 2017 г. от позицията си на "мълчалив" партньор, който не представлява формално фирмата.

  • Риболовлев е "действал и продължава да действа чрез мрежа от агенти, свързани лица и подизпълнители, сред които е и неговия емисар Валерий Ан и компания на име "Amber US Subsidiary", се казва в жалбата.
  • През 2019 г. New Republic привличат Фишър на работа като президент и директор по съдържанието на продуцентската компания. В следващите две години той работи по "Топ Гън: Маверик", "Мисията невъзможна 7" и още два блокбъстъра.
  • През 2021 г. идва време за преподписване на договора му, като Брадли Фишър и собствениците на New Republic се съгласяват той да получи и дял от активите на компанията. Преди тази сделка да се финализира обаче, "международната геополитика се намесва" - т.е. руският президент Владимир Путин организира пълномащабна война срещу Украйна, а това доведе до санкции срещу най-богатите руснаци.
  • "След като усети риска за активите си, мълчаливият партньор в New Republic Риболовлев започна да изтегля бизнес операциите си от западните страни" - включително от кино индустрията, се казва в жалбата.
  • Фишър е недоволен от това, че впоследствие New Republic се опитва да предоговори условията по договора му в негова вреда. Той отказва да се съобрази с тях, а междувременно е отстранен без причина - и сега търси обезщетение за пропуснати ползи за над 15 млн. долара.

Новината в делото всъщност е първата информация, че два от най-касовите филми на Том Круз са получавали косвено финансиране от страна на руския милиардер Риболовлев.

Олигархът е на 19-о място в списъка на най-богатите хора в Русия с 6,6 млрд. долара лично състояние според последните данни на Forbes от 2022.

Известен е като президент на футболния клуб "Монако". Риболовлев завършва медицински институт в Перм, но след разпадането на СССР се преориентира към търговията и получава лиценз за работа с ценни книжа. Чрез инвестиционната си компания "Финансов дом" той се включва в приватизацията на заводи в региона и става собственик на един от най-големите производители на торове "Уралкалий".

През 2010-2011 г. Риболовлев продава дяловете си в руските си бизнеси и емигрира в Монако. Оттогава той официално се занимава с инвестиции в произведения на изкуството от световноизвестни художници, но бившият му партньор Ив Бувие го съди за това, че го е измамил с изкуствено надценяване на картини.

През 2017 г. той продава картината "Спасителят на света" от Леонардо да Винчи през Christie's за рекордната към онзи момент сума от 450 млн. доларa. И до днес продължават споровете между експерти дали картината наистина е дело на Леонардо да Винчи. Водещи теории са, че е на някой от учениците му или че само е започната от Да Винчи, а друг художник я е завършил години по-късно.

Сега организацията "Украински световен конгрес" призовава Американската академия да преразгледа номинацията на "Топ Гън: Маверик" заради руската връзка.

Отвореното писмо е изпратено до директора на Академията Джанет Янг само няколко дни преди да изтече крайният срок за гласуване на журито за "Оскарите".

"Финансирането на "Топ Гън: Маверик" от Риболовлев не е публично обявено и има добра причина да се смята, че намесата му може да е довела до цензура в интерес на Кремъл", пишат от украинската организация и дават своята аргументация: "За разлика от оригиналния филм (от 1986 г.), "Топ Гън: Маверик" не прави никакви преки или непреки препратки към Русия. Това едва ли е съвпадение. Холивуд трябва да проявява бдителност и прозрачност по отношение на използването на руски средства за прокремълска цензура".

Действително, във филма на Том Круз прави впечатление, че "врагът" на американските пилоти така и не става ясен по националност - спекулациите в медиите бяха, че това е направено умишлено, за да не се пречи на разпространението на филма в Китай.

Риболовлев е описан като един от най-богатите руски олигарси и "известен близък приятел и бизнес партньор" на вицепремиера на Русия Юрий Трутнев. Той е бил и най-големият бизнес партньор на Александър Лукашенко при износа на калиева сол преди повече от десетилетие, с което е помогнал за финансовото стабилизиране на режима.

Източници на Deadline твърдят, че New Republic не е имала творческа намеса в съдържанието на филми, произведени заедно с Paramount, включително в "Топ Гън 2".

Решението обаче е в полето на Академията, която трябва да обяви новите носители на "Оскар" в нощта на 13 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024