Скритата сила на Норвегия - най-успешната държава на Зимните олимпийски игри Снимка: © Getty Images

16 златни, 8 сребърни и 13 бронзови медала - това е финалният баланс на Норвегия, държавата с най-добро представяне на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Норвежките състезатели изпреварват конкурентите си от държави като Германия, САЩ, Китай и Швейцария, не само заради природните дадености, но и благодарение на особения модел за поощряване на младежкия спорт, ниските разходи за достъп до школи и тренировъчни съоръжения, както и възпитаването на здравословна мотивация - не е важна победата на всяка цена, а удоволствието от играта.

Според изследване от 2019 г., 93 процента от тийнейджърите между 12 и 18-годишна възраст са участвали в клубно-организиран спорт в детските си години. Интересът към тренировките се запазва и в по-зряла възраст, дори да не е обвързан с професионална подготовка.

70% от населението на Норвегия над 15-годишна възраст споделя, че практикува спорт поне веднъж седмично, по данни на "Евробарометър" през 2014 г. (тогава делът за България е под 11%).

"В Норвегия имаме поговорка, че всички се раждаме със ски на краката си. Забавлението е основният стимул. Много труд, но и много забавление и отдаденост", казва Фердинанд Дал от отбора по ски свободен стил, когато го питат каква е тайната на успеха на страната му.

Една от системите, които допринасят за успешната олимпийска подготовка на Норвегия, всъщност се оказва начинът, по който страната е организирала спортните залагания.

"Уол стрийт джърнъл" посочва, че всички приходи от хазарт и лотарийни игри се насочват в подкрепа за спортната инфраструктура и олимпийските тренировъчни центрове, където професионалните атлети имат достъп до треньори, терапевти и специалисти.

През 2021 г. Норвегия разпределя 360 млн. долара за спортни инициативи в страната, от които 20 млн. долара са за подготовка за Олимпиадата - миниатюрен дял от 16-те милиарда долара, които се инвестират само в младежки спортове в Съединените щати.

Хазартната дейност се контролира от държавна компания Norsk Tipping, която е строго регулирана, така че да ограничава евентуалните загуби на участниците и да не допуска безотговорно поведение.

Хората, които участват в спортни залагания в Норвегия, имат право да насочат 7% от залозите си към любим отбор, конкретна културна институция или друга местна инициатива. Игрите, които привличат интереса на местните хора, са футбол, хокей, тенис, хандбал, дартс, електронни спортове и зимни спортове.

Неслучайно Зимната олимпиада е толкова важно събитие за тях - залозите в полза на норвежките състезатели се възприемат от местните хора като знак за патриотизъм и подкрепа на отборите. Интересът на зрителите, съответно, води и до масово отразяване в медиите и привличане на спонсори.

Парите, които държавната лотария събира като приходи, се разпределят в съотношение 64% за спортни клубове, 18% за културни организации и 18% за хуманитарни институции. Norsk Tipping е част от структурата на Министерството на културата.

Един от защитните механизми срещу пристрастяване към хазарта е поставяне на лимит на загубата от не повече от 2000 долара на месец за спортни залагания и не повече от 500 долара за останалите игри.

Държавата има и особен модел на организация на младежкия спорт, който поставя на първо място мотивацията на децата, а амбициите на треньорите и родителите им.

Националните спортни федерации не организират национални шампионати под 13-годишна възраст. Не се правят и регионални състезания под 11-годишна възраст.

Конкуренцията се поощрява, но не за сметка на физическото и психическото развитие на детето.


Тормозът и химията тровят фигурното пързаляне на Русия

Айлин Гу с трети исторически олимпийски медал в ски свободен стил


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024