Олимпиадата в Пекин трябваше да е фурорът на руското фигурно пързаляне.

Вместо това 15-годишната Камила Валиева беше замесена в допинг-скандал, сребърната медалистка Александра Трусова изпадна в нервна криза и обяви, че мрази спорта, защото само тя не е взела злато. Шампионката Анна Щербакова така и не успя да се зарадва на медала си на фона на драмата в отбора.

Дори председателят на МОК Томас Бах се възмути от случващото се в руския щаб, след като треньорката на състезателките Етери Тутберидзе беше заснета да порицава разочарованата Валиева за това, че е "спряла да се бори" на финала и се е класирала четвърта в света.

Допингът съвсем не е единственият проблем в руското фигурно пързаляне, а дори руски спортни журналисти говорят открито за спорните методи на работа на Тутберидзе.

Тормозът и химията тровят фигурното пързаляне на РусияНейният клуб в Москва "Самбо 70" е мястото, от което изгряват всички най-големи звезди на спорта в последните няколко години. Мнозинството от тях са непълнолетни момичета като Юлия Липницкая, Алина Загитова, Евгения Медведева, които обират олимпийските медали през 2014 и 2018 г.

В момента нито една от трите шампионки вече не се състезава.

На тяхно място идват новите звезди, които пишат история с първите успешни четворни скокове на Олимпиада. Валиева, Трусова и Щербакова изглеждат като феномени на фона на способностите на останалите конкурентки.

Причината за успехите им на леда не са чак толкова необясними. Спортният журналист Елмир Валеев обяснява, че това се дължи на особеностите на организма на състезателките в тяхното ранно развитие.

"Това е възрастта, в която физическото им състояние вече им позволява да се оттласкват добре при скоковете, но пубертетът още не е настъпил, а тялото им остава детско, леко и компактно. Ефектът е още по-силен, ако момичето е с нисък ръст", казва той.

При повечето девойки организмът започва да се променя на 13-15-годишна възраст. Тогава натрупват килограми, променят формите си, хормоните се увеличават, което влияе и на психиката им. За много състезателки с това приключва и кариерата им. В някои случаи половото съзряване настъпва малко по-късно - около 15-16 г. и дори в редки случаи на 17 г.

Точно тогава момичетата се намират във върхова спортна форма - ако са добре подготвени, те лесно могат да изпълнят поредица от четворни скокове при едно изпълнение.

"След това природата взема своето - на 18 години това момиче няма да може да скача изобщо. Постижението има временен характер", казва той.

Етери Тутберидзе се възползва именно от този "прозорец" в развитието на състезателките си - натоварва ги максимално, докато фигурата им не започне да се променя.

След това просто спира да се занимава с тях, а на 18 години момичетата са принудени да приключат с кариерата си, без да могат да правят нищо друго.

Крайните методи на Тутберидзе са добре известни в спортните среди, пише Slate. Нейните момичета открито говорят за това, че тя не им разрешава да пият вода по време на състезания, кара ги да отлагат пубертета си с "хранителни прахчета" или с лекарства за предизвикване на менопауза. Вербалният и физически тормоз от страна на треньорката е всекидневен. Контузените момичета също са длъжни да се състезават.

Всяка година се появява още по-малка "звезда" в школата на Етери.

Юлия Липницкая - Русия - фигурно пързаляне

Юлия Липницкая е на 15 години, когато печели златото в Сочи. Тогава руските медии полудяват от възторг по нея - също както възхваляват днес Камила Валиева.

Днес Липницкая е на 23 години, а за масовата публика тя е само спомен. Когато тя започва да съзрява полово и да натрупва килограми, започва конфликтът й с Тутберидзе и тя сменя треньора си. Само че повече не успява да постигне старата си спортна форма. Това води до нервен срив, депресия и опит да отслабне на всяка цена.

В резултат на това се разболява от анорексия, която лекува три месеца в европейска клиника. На 19 г. решава да прекрати кариерата си, разказва Елмир Валеев.

Нейните наследнички на леда Медведева и Загитова също спират да се състезават на 19. Загитова казва, че четворният скок вече е прекалено опасен за нея: "Трябва да се подготвя физически и психически за тях. И ще трябва да сваля около 3 килограма, за да намаля риска от травми". Момичето се оттегля от спорта няколко седмици по-късно.

Нито едно от момичетата на Етери не е успявало да остане в елита на фигурното пързаляне в рамките на две Олимпиади.

Затова и избухването на сребърната медалистка Александра Трусова е обяснимо.

Последната състезателка, която защитава златния си медал, е Катарина Вит от Източна Германия през 1988. Родената през 1979 г. Ирина Слуцкая участва в три поредни олимпийски цикъла, като в две от тях печели злато и бронз. Успява да се запази на върха между 19 и 27-годишна възраст, като едва тогава слага край на кариерата си.

Новото поколение на руските състезателки остава в активна форма само за около 2-3 години, поради което и натискът да успеят на всяка цена е огромен.

"Етичният проблем е дали този конвейр не създава нещо доста по-сериозно, близко до престъпление. Треньорите на млади състезателки имат твърде голямо изкушение да удължат идеалната възраст, за да имат повече време за подготовка - или чрез увеличаване на мускулите в детска възраст или чрез отлагане на половото съзряване. И в двата случая това може да стане с медикаменти", казва Елмир Валеев.

Той призовава да се сложи край на тази порочна система, като възрастта за участие в професионални състезания се вдигне на 18 г. - така поне момичетата "няма да имат стимул да съсипват живота си".

"Тогава вече ще видим истински гении и легенди, каквито в момента няма. Тогава ще стане ясно кой има техника и артистичен талант, и кой просто е отложил пубертета си", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина при масов бой в Казанлък

Още седем души са ранени при сбиването между враждуващи фамилии

18:29 - 20.03.2023

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023