Скулптурата на еврото и символ на Европейската централна банка се продава на търг Снимка: © Getty Images

Най-широко използваният символ на Европейската централна банка е пуснат за продажба. Става въпрос за голямата синя скулптура на еврото пред бившата централа на банката във Франкфурт, разказва "Politico".

14-метровото произведение беше издигнато през 2001 г., заедно с въвеждането на банкнотите в евро, но сега поддържката по него е станала твърде скъпа.

През последните 21 години емблематичната фигура на немския художник Отмар Хьорл се поддържа от организацията с нестопанска цел "Frankfurter Kultur Komitee" под ръководството на Манфред Пол. Той казва, че нарастващият вандализъм и липсата на спонсорство са довели до решението за продажбата на произведението на търг този октомври.

Свързахме се със 110 банки през последните 12 месеца и 90 дори не си направиха труда да отговорят“, обяснява Пол, цитиран от "Politico".

Европейската централна банка, която е внасяла 15 хил. евро годишно за поддръжката на скулптурата, също не е била заинтересована от увеличаване на финансовата подкрепа, като дори дори не е присъствала на кръгла маса през април, която имала за цел да осигури финансиране, посочва Пол.

Ръководителят казва, че неговата организация вече е получила заявен интерес от много хора и компании. Така че всеки, който е голям фен на единната валута и иска да се сдобие с произведения на изкуството, може да го направи. Но трябва да има превдид, че скулптурата тежи 50 тона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024