Слави Трифонов поправи Le Monde и се обяви в "безусловна защита на семейните ценности"

Слави Трифонов влезе в обяснителен режим заради интервюто си във френския Le Monde. Причината: откъс, в който се засяга позицията му по повод Виктор Орбан и унгарския закон срещу LGBT.

В статията се съдържаше цитат от Трифонов, в който казва, че законът, забраняващ показването на хомосексуални образи пред непълнолетни, Виктор Орбан "ни дава доказателство", че ЕС трябва да бъде като единна държава, "за да не стигне дотам, че свободата е една в Унгария, а различна в останалите страни членки".

Авторът на статията Жан-Батист Шастан подчертаваше изрично, че Трифонов "не стига дотам, че да защити ратификацията на Истанбулската конценция", защото "това не е приоритетна тема".

В последния ден на кампанията Слави Трифонов публикува следното съобщение в профила си във Facebook:

"Чета непрекъснато интерпретации на интервюто, което дадох за “Льо Монд”. Искам да отбележа, че репортерът на “Льо Монд” или пък преводачът, който превеждаше от френски, нещо не са ме разбрали. Явно и в чуждестранната преса има хора, които не си вършат добре работата. Имам предвид, че репортерът ме записваше с химикалка на лист, а не да речем с диктофон, какъвто има всеки съвременен телефон. Както и да е. Истината е следната – по отношение за пропагандирането на хомосексуализма сред подрастващите, моето мнение е упоменато в учредителната декларация на ИТН: “Безусловна защита на семейството и семейните ценности”. Тоест, или репортерът не ме е разбрал, или преводачът не му е превел. Точка", пише той.

Слави Трифонов пред Le Monde: Ако българските медии бяха свободни, сега щях да говоря с тях, вместо с вас

Авторът на статията цитираше изказване на Трифонов, че "ако българските медии бяха свободни, сега щях да говоря пред тях, вместо пред вас".

Поводът за уточнението на Слави Трифонов вероятно е свързан с критични коментари на Корнелия Нинова и Бойко Борисов срещу него.

В петък председателят на БСП призова всички лидери на партии "да гарантират националния суверенитет и независимост на България", като не позволят ратификацията на Истанбулската конвенция.

Тя посочва, че намира за "опасна" идеята на Трифонов за федеративното бъдеще на ЕС и за това, че европейските институции трябва да могат да наказват лидери "като Виктор Орбан, които приемат закони, ограничаващи джендър идеологията сред непълнолетни деца" (по думите на Нинова).

Бойко Борисов също направи препратка към интервюто на Трифонов с думите:

"Ние (ГЕРБ) сме много добра европейска, евроатлантическа партия. Искаме обаче България да бъде суверенна държава. Ние не искаме да участваме във федерация. Искаме да сме достоен член на Европейския съюз, но да си отговаряме ние за България. Това е патриотичното! Патриотично не е да пееш „Йовано, Йованке“ и на другия ден да кажеш „Аз съм готов да хвърля суверенитета на държавата, да я управлява друг“.


Милена "закрива" кампанията на ГЕРБ три дни след като пя на концерт на "Патриотите"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024