Слави Трифонов се появи в кратък клип в профила си във Faceboоk, за да обясни мотивите си за връщането на мандата.

8-минутното видео под формата на въпроси и отговори е първата поява на Трифонов след предизборния му концерт преди вота на 4 април, като междувременно той се разболя от Covid-19 и прекара две седмици в карантина. 

В изявлението си от 26 април Трифонов съобщи, че болестта е засегнала не само дробовете, но и кръста му, като е влошила старите му проблеми с травмата след счупване на крака. 

Той отхвърли обвиненията, че отказът от мандат представлява бягство от отговорност и обяви, че съставянето на кабинет в този мандат на парламента би поставило "Има такъв народ" в зависимости. 

"Така е разпореди суверенът, така е раздал картите, така е гласувал уважаемият български гласоподвател. Ние нямаме възможността да съставим стабилен кабинет, защото нямаме необходимите като брой депутати и нямаме необходимите партньори. В такава ситуация ние не можем да съставим кабинет. Кабинет на малцинството е зависимост от тези, които са част от нещо, срещу което ние се борим", каза той. 

На репликата "политически страхливец" от страна на Бойко Борисов, Слави Трифонов отказа да коментира по същество: "Човек, който няма доводи, ползва квалификации". 

"Ако ИТН не участваше на тези избори, сега статуквото щеше отново да е победило. Щяха отново да управляват ГЕРБ и техни патерици. БСП щеше да е в опозиция, ДПС - да има своите функции. С участието на ИТН системата се променя. Явно няма да стане от първия път, но какъв е проблемът да има избори. Никой не бива да се страхува от прилагането на конституцията", каза той. 

Ако се състави правителство, което да не разчита на стабилно мнозинство, то ще бъде "зависимо, а това просто не е възможно", каза Трифонов. 

"Ние не можем да си позволим да бъдем зависими от доказано компрометирани политически субекти, които са алчни и не стават за това нещо", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства