Слави Трифонов ще благоволи да декларира имуществото си - след 2 г. нарушения на закона

Слави Трифонов обяви, че смята да подаде декларацията си за имущество пред КПКОНПИ за първи път, откакто е задължен по закон като председател на политическа партия.

"Опитах се, доколкото мога, да запазя личния си живот и затова не подадох имуществена декларация. Въпреки че всичко, което притежавам, е изработено абсолютно законно и абсолютно доказуемо и то пред вашите очи. Направих това, защото не исках да давам повод за сеир и да задоволявам жълто любопитство. Но не съм бил прав, защото законът важи за всички", пише той в нова публикация във Facebook.

В нея той повтаря, че "си е платил глобите" за демонстративния отказ да изпълни задълженията си и сега вече щял да подаде декларация в "законоустановения срок".

Преосмислянето идва ден след като президентът Румен Радев обяви датата на новите предсрочни избори на 2 април. ИТН така и не успя да се класира над 4-процентовата бариера в 48 Народно събрание, но въпреки това получава държавна субсидия по силата на закона - при това вече в 100% от размера ѝ, а не със символичния 1 лв. на глас.

Като лидер на партия, която получава държавна субсидия, той е длъжен да подава редовни имуществени декларации по закон - така както го правят всички останали.

Две поредни години обаче Трифонов се оказва в групата на лицата, които не само са пропуснали срока, но и изобщо не са осветили какви активи или дългове имат.

Годишните декларации за имущество и интереси на публични лица се подават до 15 май всяка година.

Неговият заместник Тошко Йорданов оправдаваше лидера си с това, че Трифонов не искал да става обект на "мръсен сеир" от страна на журналисти и че при него "няма мръсни пари".

Не стана ясно как Трифонов сам преценяваше, че не е длъжен да декларира имуществото си, но очевидно и наказанията са достатъчно ниски, за да го мотивират да го прикрие.

Още по-озадачаваща беше позицията на КПКОНПИ, която досега нито веднъж не е коментирала казуса с показния отказ на Слави Трифонов да изпълнява закона.

"Има такъв народ" прибира цялата си субсидия, откакто изпадна от парламента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024