Сиамски близначки с рядък вроден дефект бяха успешно разделени от италиански хирурзи. Това е първата операция от този тип, проведена в Италия.

Особеното при случая на 2-годишните Ервина и Превина е, че черепите им са свързани при тила, като двете деца споделят жизненоважни кръвоносни съдове. Подобно състояние при близнаци се среща веднъж на 2 милиона раждания.

Операцията по разделянето е продължила 18 часа в педиатрична болница в Рим. В процедурата са участвали 30 лекари и медицински сестри. Близначките са подложени на общо три "много деликатни операции", се казва в съобщение от лечебното заведение. Месец след окончателното разделяне децата се чувстват добре.

Все още има риск от поява на инфекция, затова момичетата трябва да носят предпазни шлемове в продължение на няколко месеца. След като преминат през рехабилитационната фаза, децата би трябвало да могат да водят нормален живот.

Семейството на Ервина и Превина е от Централноафриканската република. Сестрите са поканени в Италия, след като директорът на римската болница се запознава с техния случай в столицата на ЦАР Бангуи.

Изследванията, проведени в Италия, показват, че момичетата са здрави, но сърцето на едната сестра се претоварва, за да поддържа физиологичния баланс на органите на двата организма, включително на мозъка.

Хирургическата процедура при техния случай е особено трудна заради необходимостта от разделяне на мрежата от кръвоносни съдове, която пренася кръвта от мозъците до сърцата на момичетата.

Три поредни операции са необходими, за да възстановят самостоятелните кръвоносни системи в двата организма. Последната операция е за разделянето на костите на споделения череп. Хирурзите възстановяват мембраната, която покрива двата мозъка, и реконструират кожата.

В процедурата са ангажирани специалисти по неврохирургия, анестезиология, неврорадиология, пластична хирургия, физиотерапия и др.

Операции по разделяне на сиамски близнаци, свързани чрез главата, се провеждат отдавна, но в повечето случаи дефектът е в горната част на черепа, а не при тила. През последните 20 години в Европа са направени само две успешни операции в това направление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо