След 18 ч. операция в Италия: Лекари успяха да разделят сиамски близначки с рядък дефект

Сиамски близначки с рядък вроден дефект бяха успешно разделени от италиански хирурзи. Това е първата операция от този тип, проведена в Италия.

Особеното при случая на 2-годишните Ервина и Превина е, че черепите им са свързани при тила, като двете деца споделят жизненоважни кръвоносни съдове. Подобно състояние при близнаци се среща веднъж на 2 милиона раждания.

Операцията по разделянето е продължила 18 часа в педиатрична болница в Рим. В процедурата са участвали 30 лекари и медицински сестри. Близначките са подложени на общо три "много деликатни операции", се казва в съобщение от лечебното заведение. Месец след окончателното разделяне децата се чувстват добре.

Все още има риск от поява на инфекция, затова момичетата трябва да носят предпазни шлемове в продължение на няколко месеца. След като преминат през рехабилитационната фаза, децата би трябвало да могат да водят нормален живот.

Семейството на Ервина и Превина е от Централноафриканската република. Сестрите са поканени в Италия, след като директорът на римската болница се запознава с техния случай в столицата на ЦАР Бангуи.

Изследванията, проведени в Италия, показват, че момичетата са здрави, но сърцето на едната сестра се претоварва, за да поддържа физиологичния баланс на органите на двата организма, включително на мозъка.

Хирургическата процедура при техния случай е особено трудна заради необходимостта от разделяне на мрежата от кръвоносни съдове, която пренася кръвта от мозъците до сърцата на момичетата.

Три поредни операции са необходими, за да възстановят самостоятелните кръвоносни системи в двата организма. Последната операция е за разделянето на костите на споделения череп. Хирурзите възстановяват мембраната, която покрива двата мозъка, и реконструират кожата.

В процедурата са ангажирани специалисти по неврохирургия, анестезиология, неврорадиология, пластична хирургия, физиотерапия и др.

Операции по разделяне на сиамски близнаци, свързани чрез главата, се провеждат отдавна, но в повечето случаи дефектът е в горната част на черепа, а не при тила. През последните 20 години в Европа са направени само две успешни операции в това направление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024