След 18 ч. операция в Италия: Лекари успяха да разделят сиамски близначки с рядък дефект

Сиамски близначки с рядък вроден дефект бяха успешно разделени от италиански хирурзи. Това е първата операция от този тип, проведена в Италия.

Особеното при случая на 2-годишните Ервина и Превина е, че черепите им са свързани при тила, като двете деца споделят жизненоважни кръвоносни съдове. Подобно състояние при близнаци се среща веднъж на 2 милиона раждания.

Операцията по разделянето е продължила 18 часа в педиатрична болница в Рим. В процедурата са участвали 30 лекари и медицински сестри. Близначките са подложени на общо три "много деликатни операции", се казва в съобщение от лечебното заведение. Месец след окончателното разделяне децата се чувстват добре.

Все още има риск от поява на инфекция, затова момичетата трябва да носят предпазни шлемове в продължение на няколко месеца. След като преминат през рехабилитационната фаза, децата би трябвало да могат да водят нормален живот.

Семейството на Ервина и Превина е от Централноафриканската република. Сестрите са поканени в Италия, след като директорът на римската болница се запознава с техния случай в столицата на ЦАР Бангуи.

Изследванията, проведени в Италия, показват, че момичетата са здрави, но сърцето на едната сестра се претоварва, за да поддържа физиологичния баланс на органите на двата организма, включително на мозъка.

Хирургическата процедура при техния случай е особено трудна заради необходимостта от разделяне на мрежата от кръвоносни съдове, която пренася кръвта от мозъците до сърцата на момичетата.

Три поредни операции са необходими, за да възстановят самостоятелните кръвоносни системи в двата организма. Последната операция е за разделянето на костите на споделения череп. Хирурзите възстановяват мембраната, която покрива двата мозъка, и реконструират кожата.

В процедурата са ангажирани специалисти по неврохирургия, анестезиология, неврорадиология, пластична хирургия, физиотерапия и др.

Операции по разделяне на сиамски близнаци, свързани чрез главата, се провеждат отдавна, но в повечето случаи дефектът е в горната част на черепа, а не при тила. През последните 20 години в Европа са направени само две успешни операции в това направление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023
Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023