Бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов се завръща отново на поста, макар и временно - до законен избор на наследник. Решението взе 47-ото Народно събрание в предпоследния ден от краткия си живот след тричасови дебати, посветени на нападки между представителите на ГЕРБ, ИТН и "Продължаваме промяната" кой е по-по-най виновен за създалата се патова ситуация в енергийния регулатор.

До нея се стигна, след като Конституционният съд отмени като противоконституционни правилата, по които през февруари парламентът постави начело на органа Станислав Тодоров. По закон след решение на КС органът, допуснал противоконституционно действие, трябва да поправи последиците - в случая Народното събрание. То обаче няма време да проведе нова процедура по избор, защото ще бъде разпуснато от президента Румен Радев след трите неуспешни опита за съставяне на ново правителство на мястото на кабинета на Кирил Петков, падналия от власт с вот недоверие.

А без председател КЕВР не може да функционира.

"За" това Иван Иванов да се върне гласуваха мнозинството депутати от ПП, всички присъстващи от ГЕРБ, ДПС и ИТН, които предложиха въпросното решение, малцина от ДБ. Социалистите отказаха да участват във вота - не се включиха активно и в дебатите.

От "законодателен разврат" - по думите на Ива Митева от ИТН - до "морален разврат" - по думите на Настимир Ананиев от ПП, се простряха нападките между различните съставни части на отиващата си власт по време на дебатите.

От ГЕРБ също се включиха в хора на обвиненията към ПП и партньори, че предизвикали хаос в енергетиката. На същата позиция днес бе и президентът Румен Радев.

От ДПС в лицето на Рамадан Аталай, призоваха за смирение, след като 47-ото Народно събрание е допуснало противоконституционен акт. И настояха временното решение с Иван Иванов да бъде гласувано, за да се отпуши работата на енергийния регулатор.

Тошко Йорданов "блесна" с тениска Harvard Law на трибуната на НС и получи забележка

Ден по-рано ПП не допусна пленарната зала да гласува предложението Иван Иванов да поеме отново временно КЕВР. Часове по-късно парламентарната комисия по енергетика прие - с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН - бившият председател на енергийния регулатор все пак да се завърне, въпреки че мандатът му изтече преди повече от година, но предишните парламенти така и не излъчиха негов наследник.

След като Конституционният съд обяви за противоконституционни правилата, по които бе избран Станислав Тодоров за поста, държавният орган на практика спря да функционира. Това значи, че няма как да бъдат актуализирани цените на газа месец за месец и да бъдат разглеждани заявките на държавния монополист "Булгаргаз".

ГЕРБ, ДПС и ИТН поотделно поискаха парламентът да гласува връщането на Иванов. "Демократична България" предлагаше друг подход - бърза промяна, която да позволи останалите членове на КЕВР да изберат помежду си кой да ги представлява временно. Не се прие.

По време на заседанието на комисията по енергетика от ГЕРБ и ДПС оттеглиха своите проекторешения за Иван Иванов и подкрепиха това на Ива Митева от ИТН - заради "добрата юридическа обосновка". Представителите на ПП, ДБ и БСП се въздържаха при гласуването. От ГЕРБ няколко пъти настояха още в четвъртък сутринта приемането му от пленарната зала да бъде първи приоритет, а председателят на Народното събрание да внесе точката като първа в дневния ред - защото единствен има правомощието да го направи.

Речено-сторено - председателстващият НС Мирослав Иванов от ПП рано сутринта в четвъртък постави темата за КЕВР веднага на вниманието на залата. Но можеше и да не успее - въпреки че опозиционните сили в лицето на ГЕРБ и ДПС настояваха ден по-рано за това, те отказаха да се регистрират за заседанието и първия път събирането на кворума се провали.

"Ако ви кажа, че първата точка ще е точно тази, която искате, дали ще ви мотивирам да се регистрирате", попита Иванов от трибуната. Без успех при този опит.

Десет минути по-късно кворум все пак беше събран, но отново без участието на ГЕРБ - депутатите на Бойко Борисов влязоха в залата едва след регистрацията за дебатите по темата КЕВР под акомпанимента на иронични аплодисменти от все още управляващото малцинство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"