След дебати за "законодателен разврат": Иван Иванов се връща начело на КЕВР

Бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов се завръща отново на поста, макар и временно - до законен избор на наследник. Решението взе 47-ото Народно събрание в предпоследния ден от краткия си живот след тричасови дебати, посветени на нападки между представителите на ГЕРБ, ИТН и "Продължаваме промяната" кой е по-по-най виновен за създалата се патова ситуация в енергийния регулатор.

До нея се стигна, след като Конституционният съд отмени като противоконституционни правилата, по които през февруари парламентът постави начело на органа Станислав Тодоров. По закон след решение на КС органът, допуснал противоконституционно действие, трябва да поправи последиците - в случая Народното събрание. То обаче няма време да проведе нова процедура по избор, защото ще бъде разпуснато от президента Румен Радев след трите неуспешни опита за съставяне на ново правителство на мястото на кабинета на Кирил Петков, падналия от власт с вот недоверие.

А без председател КЕВР не може да функционира.

"За" това Иван Иванов да се върне гласуваха мнозинството депутати от ПП, всички присъстващи от ГЕРБ, ДПС и ИТН, които предложиха въпросното решение, малцина от ДБ. Социалистите отказаха да участват във вота - не се включиха активно и в дебатите.

От "законодателен разврат" - по думите на Ива Митева от ИТН - до "морален разврат" - по думите на Настимир Ананиев от ПП, се простряха нападките между различните съставни части на отиващата си власт по време на дебатите.

От ГЕРБ също се включиха в хора на обвиненията към ПП и партньори, че предизвикали хаос в енергетиката. На същата позиция днес бе и президентът Румен Радев.

От ДПС в лицето на Рамадан Аталай, призоваха за смирение, след като 47-ото Народно събрание е допуснало противоконституционен акт. И настояха временното решение с Иван Иванов да бъде гласувано, за да се отпуши работата на енергийния регулатор.

Тошко Йорданов "блесна" с тениска Harvard Law на трибуната на НС и получи забележка

Ден по-рано ПП не допусна пленарната зала да гласува предложението Иван Иванов да поеме отново временно КЕВР. Часове по-късно парламентарната комисия по енергетика прие - с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН - бившият председател на енергийния регулатор все пак да се завърне, въпреки че мандатът му изтече преди повече от година, но предишните парламенти така и не излъчиха негов наследник.

След като Конституционният съд обяви за противоконституционни правилата, по които бе избран Станислав Тодоров за поста, държавният орган на практика спря да функционира. Това значи, че няма как да бъдат актуализирани цените на газа месец за месец и да бъдат разглеждани заявките на държавния монополист "Булгаргаз".

ГЕРБ, ДПС и ИТН поотделно поискаха парламентът да гласува връщането на Иванов. "Демократична България" предлагаше друг подход - бърза промяна, която да позволи останалите членове на КЕВР да изберат помежду си кой да ги представлява временно. Не се прие.

По време на заседанието на комисията по енергетика от ГЕРБ и ДПС оттеглиха своите проекторешения за Иван Иванов и подкрепиха това на Ива Митева от ИТН - заради "добрата юридическа обосновка". Представителите на ПП, ДБ и БСП се въздържаха при гласуването. От ГЕРБ няколко пъти настояха още в четвъртък сутринта приемането му от пленарната зала да бъде първи приоритет, а председателят на Народното събрание да внесе точката като първа в дневния ред - защото единствен има правомощието да го направи.

Речено-сторено - председателстващият НС Мирослав Иванов от ПП рано сутринта в четвъртък постави темата за КЕВР веднага на вниманието на залата. Но можеше и да не успее - въпреки че опозиционните сили в лицето на ГЕРБ и ДПС настояваха ден по-рано за това, те отказаха да се регистрират за заседанието и първия път събирането на кворума се провали.

"Ако ви кажа, че първата точка ще е точно тази, която искате, дали ще ви мотивирам да се регистрирате", попита Иванов от трибуната. Без успех при този опит.

Десет минути по-късно кворум все пак беше събран, но отново без участието на ГЕРБ - депутатите на Бойко Борисов влязоха в залата едва след регистрацията за дебатите по темата КЕВР под акомпанимента на иронични аплодисменти от все още управляващото малцинство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024