"България е на път да остане без кабинет, без парламент, а от днес - без енергиен регулатор" Снимка: © КЕВР

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров, който беше лишен от правомощия заради решение на Конституционния съд, призова Народното събрание незабавно да започне процедура по избор на нов ръководител на комисията.

"С днешното решение на Конституционния съд ефективно КЕВР спира работа. Буквално спира работа. В условията на криза най-разрушителното за една държава е да остане без ръководители на своите институции. Българската държава е на път да остане без действащо правителство, без действащ парламент, а от днес и без енергиен регулатор. Моята молба към българските народни представители е незабавно да стартират процедура за избор на председател на КЕВР, така че независимо какво се случи с този парламент, КЕВР да може да взима адекватни решения и да управлява непредвидените обстоятелства в кризата", каза Тодоров пред журналисти на пресконференция в КЕВР.

Изборът на Тодоров беше обявен за противоконституционен с 9 на 1 гласа от КС - почти пет месеца след като ГЕРБ подадоха жалба.

Това според него блокира работата на комисията, защото председателят вече не може да упълномощи друг да изпълнява неговата функция, нито да насрочи заседания на комисията.

"Оттук нататък дори изплащането на заплати на служителите е поставено под въпрос", обяви той.

Той изрично се обърна към парламентарните групи "с повече опит - БСП, ДПС и ГЕРБ да проявят политическа мъдрост и да подкрепят стартирането на нова процедура за избор на комисията колкото може по-скоро".

Тодоров твърди, че юристите на КЕВР са го посъветвали да не взема повече управленски решения след оповестяването на делото на КС.

"Имахме подготвени заповеди за упълномощаване, но анализът на юристите е, че ще го направя знаейки, че моят избор е нищожен - в този смисъл съзнателно бих се опитал да предотвратя този ефект", каза той. "Да ви кажа честно, силно се надявам, че в решението на КС има разпоредби, които да ни подскажат какви са правните последствия. Иначе трябва да го оставим на тълкувателната способност на всеки съд".

На въпроса дали не е можел да предвиди този изход от делото в КС още от момента на избирането си, той коментира, че считал за "много малки" вероятностите да бъде отстранен: "Особено когато в КС бяха депозирани 5 становища в противоположна посока от видни български конституционалисти".

"Да, изненадан съм, но сме взели всички мерки актовете на комисията във времето да бъдат стабилни и българските потребители да разчитат на тях", каза той.

Станислав Тодоров заяви, че решението на КС няма да засегне произнасянията на енергийната комисия по повод цените на тока, газа и парното, защото всяко от тях е взето с единодушие сред членовете на КЕВР.

"Моето участие и моят глас не са имали решаващо значение за взимането на тези решения. Те са валидни и българските граждани могат да разчитат на тях за цените за следващите 12 месеца", каза той.

Проблем обаче може да възникне с текущите проверки, разпоредени в дружества като "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и столичната "Топлофикация", която дължи 330 млн. лв. на газовия доставчик и отказва да ги изплати.

"КЕВР не може да разбере как столичната Топлофикация преследва своите клиенти за всяка сметка, а не плаща своите задължения към "Булгаргаз". 330 млн. лв. са 1/3 от газовото хранилище "Чирен". Ако "Булгаргаз" имаше тези пари, можеше да ги инвестира в хранилището. Но столичната "Топлофикация" отказва да ги даде", коментира той.

Отлагат се и планираните решения за въвеждане на единна цена на балансираща енергия и още по-голямо намаляване на цените на бизнеса и сертифициране на затворените газопреносни енергийни мрежи, под въпрос остава и какво ще се случи с делата по актове на КЕВР, по които има над 100 млн. лв. материален интерес, по думите на Тодоров.


КС обяви избора на председател на КЕВР за противоконституционен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024
Важно днес

ДАНС освети двама руски шпиони, опитали да получат български паспорти

Руснаците са планирали да използват документите в разузнавателна дейност извън страната

13:46 - 26.02.2024
Важно днес

Учителите на изчезналата Ивана от Дупница отричат да са прикривали тормоз срещу нея

Четвърти ден продължава общонационалното издирване на 17-годишната Ивана от Дупница, което към момента остава без резултат.

13:23 - 26.02.2024