Снимка: © КЕВР

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров, който беше лишен от правомощия заради решение на Конституционния съд, призова Народното събрание незабавно да започне процедура по избор на нов ръководител на комисията.

"С днешното решение на Конституционния съд ефективно КЕВР спира работа. Буквално спира работа. В условията на криза най-разрушителното за една държава е да остане без ръководители на своите институции. Българската държава е на път да остане без действащо правителство, без действащ парламент, а от днес и без енергиен регулатор. Моята молба към българските народни представители е незабавно да стартират процедура за избор на председател на КЕВР, така че независимо какво се случи с този парламент, КЕВР да може да взима адекватни решения и да управлява непредвидените обстоятелства в кризата", каза Тодоров пред журналисти на пресконференция в КЕВР.

Изборът на Тодоров беше обявен за противоконституционен с 9 на 1 гласа от КС - почти пет месеца след като ГЕРБ подадоха жалба.

Това според него блокира работата на комисията, защото председателят вече не може да упълномощи друг да изпълнява неговата функция, нито да насрочи заседания на комисията.

"Оттук нататък дори изплащането на заплати на служителите е поставено под въпрос", обяви той.

Той изрично се обърна към парламентарните групи "с повече опит - БСП, ДПС и ГЕРБ да проявят политическа мъдрост и да подкрепят стартирането на нова процедура за избор на комисията колкото може по-скоро".

Тодоров твърди, че юристите на КЕВР са го посъветвали да не взема повече управленски решения след оповестяването на делото на КС.

"Имахме подготвени заповеди за упълномощаване, но анализът на юристите е, че ще го направя знаейки, че моят избор е нищожен - в този смисъл съзнателно бих се опитал да предотвратя този ефект", каза той. "Да ви кажа честно, силно се надявам, че в решението на КС има разпоредби, които да ни подскажат какви са правните последствия. Иначе трябва да го оставим на тълкувателната способност на всеки съд".

На въпроса дали не е можел да предвиди този изход от делото в КС още от момента на избирането си, той коментира, че считал за "много малки" вероятностите да бъде отстранен: "Особено когато в КС бяха депозирани 5 становища в противоположна посока от видни български конституционалисти".

"Да, изненадан съм, но сме взели всички мерки актовете на комисията във времето да бъдат стабилни и българските потребители да разчитат на тях", каза той.

Станислав Тодоров заяви, че решението на КС няма да засегне произнасянията на енергийната комисия по повод цените на тока, газа и парното, защото всяко от тях е взето с единодушие сред членовете на КЕВР.

"Моето участие и моят глас не са имали решаващо значение за взимането на тези решения. Те са валидни и българските граждани могат да разчитат на тях за цените за следващите 12 месеца", каза той.

Проблем обаче може да възникне с текущите проверки, разпоредени в дружества като "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и столичната "Топлофикация", която дължи 330 млн. лв. на газовия доставчик и отказва да ги изплати.

"КЕВР не може да разбере как столичната Топлофикация преследва своите клиенти за всяка сметка, а не плаща своите задължения към "Булгаргаз". 330 млн. лв. са 1/3 от газовото хранилище "Чирен". Ако "Булгаргаз" имаше тези пари, можеше да ги инвестира в хранилището. Но столичната "Топлофикация" отказва да ги даде", коментира той.

Отлагат се и планираните решения за въвеждане на единна цена на балансираща енергия и още по-голямо намаляване на цените на бизнеса и сертифициране на затворените газопреносни енергийни мрежи, под въпрос остава и какво ще се случи с делата по актове на КЕВР, по които има над 100 млн. лв. материален интерес, по думите на Тодоров.


КС обяви избора на председател на КЕВР за противоконституционен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо