След филмите и сериалите, Netflix се опитва да направи пробив и с видеоигрите Снимка: © Getty Images

От разпространение на DVD дискове до мощна компания за производство на филми и сериали - такъв е накратко пътят към успеха на стрийминг гиганта Netflix. Сега платформата изглежда е готова да направи следващия си голям залог. Този път той ще бъде насочен към бъдещето на видеоигрите.

Компанията обяви, че изгражда първото си собствено студио за видеоигри, тъй като започва да разширява империята си и в областта на мобилните игри. Студиото е базирано в Хелзинки, Финландия и ще бъде ръководено от бившия изпълнителен директор на "Zynga" и "Electronic Arts" Марко Ластикка.

Netflix има опит в купуването на малки компании за игри, но сега стига още по-далеч като създава свое собствено студио от нулата.

"Това е още една стъпка в нашата визия за изграждане на студио за игри от световна класа, което ще предостави на стотиците ни милиони членове по целия свят разнообразни, възхитителни и дълбоко ангажиращи оригинални игри - без реклами и без покупки в приложението", каза Амир Рахими, вицепрезидент на отдел "Студия за игри" в Netflix.

Новината идва след тежка година за стрийминг гиганта, който по-рано заяви, че е загубил абонати за първи път от повече от десетилетие и съобщи, че акциите му са паднали с повече от 60% през 2022 г. на фона на по-широкия спад на пазара.

Тежка година за стрийминг гиганта Netflix, който заяви, че е загубил абонати за първи път от повече от десетилетие и съобщи, че акциите му са паднали с повече от 60% през 2022 г. на фона на по-широкия спад на пазара. Netflix отчете спад в абонатите си и обвини хората, които споделят паролите си

Въпреки някои неотдавнашни усилия за съкращаване на разходите Том Форте, старши анализатор в банката D.A. Davidson, посочи, че вижда завоя към игрите като "пример за това, че Netflix играе в нападение, а не само в защита".

"Заслугата на Netflix е, че те мислят дългосрочно. Ако се замислите за техния завой от DVD към стрийминг, те мислят дългосрочно и действат дългосрочно", казва Форте.

Общият брой на геймърските студия на компанията вече официално става четири. В допълнение към придобиването на Next Games, компанията по-рано придоби "Night School Studio" и "Boss Fight Entertainment". Рахими от Netflix заяви, че всяко студио има "различни силни страни и области на фокус" и заедно ще разработват разнообразен набор от игри за потребителите на Netflix.

Netflix Games функционира от малко повече от година. Според данни, цитирани от CNN, на фирмата за пазарни проучвания Apptopia, стрийминг гигантът вече има 32 игри, които са били изтеглени около 30 милиона пъти в световен мащаб.

Игрите на Netflix могат да се изтеглят и играят на мобилни устройства, включително телефони и таблети с Android, както и на iPhone, iPad и iPod Touch. Предложенията варират от ретро приключенската игра "Stranger Things: 1984" до "Hextech Mayhem: A League of Legends Story" и други. The Queen's Gambit и Money Heist се превръщат в мобилни игри в Netflix

Игрите на Netflix могат да се изтеглят и играят на мобилни устройства, включително телефони и таблети с Android, както и на iPhone, iPad и iPod Touch, но засега не са достъпни за други конзоли. Предложенията варират от ретро приключенската игра "Stranger Things: 1984" до "Hextech Mayhem: A League of Legends Story".

Според данните на Apptopia през последния месец средно 1,63 млн. души са използвали игрите на Netflix ежедневно. Тази цифра представлява само малка част от 220-те милиона абонати на компанията.

"В момента Netflix е на път да се превърне в един от най-популярните и най-многобройните потребители. Все още е рано. Създаването на една игра може да отнеме години, така че съм горд да видя как през първата година стабилно изграждаме основите на нашите студия за игри и очаквам с нетърпение да споделя това, което ще създадем през следващите години", каза Рахими.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Текстове от партньори

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024