След ГЕРБ, и Пеевски се възпротиви на идеята за кметове с не повече от 2 мандата Снимка: © Булевард България

ДПС няма да подкрепи въвеждането на ограничение до 2 мандата за кметовете на общини, каквото поискаха ПП-ДБ с проекта за промяна в конституцията.

Решението беше обявено лично от Делян Пеевски пред журналисти в Народното събрание.

Той твърди, че "не вижда защо трябва да има ограничение", и че ако местните избиратели гласуват за един и същи човек в продължение на 20 години, "значи кметовете са си свършили работата, която трябва да направят за хората, а за нас това е най-важно".

Движението за права и свободи всъщност е една от големите партии, които "отглеждат" несменяеми кметове в някои от най-силните си общини.

Такъв е случаят с кмета на Кърджали Хасан Азис, който управлява от 2003 г. насам, без ДПС да предлага алтернативна кандидатура.

Кметът на Черноочене Айдън Осман е избран за първи път през 1999 г. и оттогава никога не е сменян, в момента довършва шестия си мандат. В Крумовград управлява Себихан Мехмед, която е на власт от 2003 г.

До 2015 г. това важеше и за почти всички останали общини в Кърджали - разривът с Лютви Местан и отцепването на част от партийния актив към ДОСТ донякъде принуди ДПС да направи няколко кадрови промени в следващата кампания (като смяната на Бахри Юмер, който беше кмет на Джебел в шест поредни мандата).

В други общини като Симитли, управлявана от 20 години от Апостол Апостолов (формално издигнат от Партията на зелените, но подкрепен от ГЕРБ), не просто няма вътрешна конкуренция в големите партии, а и в две поредни изборни години, 2015, 2019 г., изобщо не се появяваха алтернативни кандидати.

Кметове-рекордьори има и сред актива на БСП в общини като Гоце Делчев - с Владимир Москов, който през 2019 г. беше избран за седми пореден път. Денчо Бояджиев се върна за пореден път начело на община Разград преди 4 години, след като вече беше управлявал като кмет между 2005 и 2015.

Против 8-годишното ограничение за кметовете на общини се изказа и Бойко Борисов в сряда - отново с мотива, че вечните градоначалници "се избриат от народа". Той все пак си остави пространство за различни ходове, като кментира, че "има още време" до представянето на финалния проект за промени в конституцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024