След инцидента в АЕЦ "Козлодуй": Няма опасност от радиация Снимка: © АЕЦ Козлодуй

Няма данни за изтичане на радиация, нито за проблеми, свързани с подаването на енергия в пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, който спря работа през изминалата нощ.

Рано тази сутрин беше обявено, че авария е спряла работата на един от двата работещи блока на атомната електроцентрала в 1:16 ч. след полунощ. Управляващите обаче увериха, че не става въпрос за „авария“, а е задействан защитен механизъм.

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на блока. Очаква се реакторът да бъде включен към електроенергийната мрежа до края на деня, а Агенцията за ядрено регулиране да направи проверка по случая.

„В 1:16 ч. пети блок изключи, но авария няма“, каза енергийният министър Теменужка Петкова. „Няма изтичане на радиация, нека хората са спокойни“.

От централата съобщават в своя официален сайт, че причината за изключването на блока е задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка.

Бившият изпълнителен директор Иван Генов, който сега е депутат от БСП, каза, че човешка грешка е довела до спирането на пети блок на АЕЦ-а. Пред агенция „Фокус“ той каза, че няма поводи за притеснение, тъй като грешката не е фатална.

„Следобед пети блок ще бъде пуснат. Предстои повишаване на мощността, паралелно турбината и блокът ще се пуснат в следобедните часове. Става въпрос за рутинна операция. Нощните смени обикновено обезопасяват наряди, по които се работи през деня. Като са започнали да го извършват, човекът, който е обезопасявал единия от нарядите, е допуснал грешка“, каза Генов.

„Грешката не е фатална, реакторите си имат защити. Няма от какво да се притесняват хората“, допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024