Сутрешни новини: ЕС: Ваксинационните паспорти не са за пътуване; Авария в 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" Снимка: © Unsplash

Новите случаи на Covid-19 в България са 455, а направените тестове – 7674. Данните от единния информационен портал показват, че инфекциите са по-малко от 6% от всички взети проби.

През изминалото денонощие са починали 90 души с доказан Covid, с което отново се бележи увеличаване на броя на жертвите. От началото на пандемията досега те достигнаха 8741. Излекуваните са 2256 и общият брой на оздравелите вече е повече от 177 хиляди.

Активни носители на вируса са 27 769 души. Отбелязваме спад в броя на пациентите с Covid, настанени в болници – 3045, както и на тези от тях, които се нуждаят от интензивно лечение – 297.

През последните 24 часа в България са ваксинирани 1124 души срещу коронавирус. Имунизациите от началото на кампанията са 25 251.


Авария е спряла работата на 5-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Информацията беше потвърдена пред БНТ от депутата от ДПС Рамадан Аталай, който е член на комисията по енергетика в парламента. Новината съобщи и bTV, позовавайки се на източници от централата.

Аталай каза, че изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" му е съобщил, че е 1:17 ч. тази нощ при технологична операция е задействана автоматичната защита на блока. Добави, че са направени необходимите действия и работата ще бъде възстановена скоро. "Проверени са всички системи. Няма нещо, което да притеснява обществото", добави той.

"Няма никаква авария в АЕЦ "Козлодуй", а изключването на 5-и блок е станало според разписаните правила - задействала се е защитата на блока при извършване на рутинна операция", обясни по-късно пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова.


"Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не за пътуване - поне на този етап" – това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на срещата на евролидерите снощи. Няколко държави като Гърция, Испания и Португалия поискаха „имунизационният паспорт“ да служи като предимство за свободно преминаване през граничните пунктове, но други страни се противопоставиха, тъй като смятат, че това е форма на дискриминация, защото все още няма ваксини за всички граждани.

За или против "ваксинационните паспорти" в ЕС?

Според българския премиер Бойко Борисов – България е готова за дигитален паспорт и сертификат за ваксинация. „Мисля обаче, че това ще стане много трудно, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора“, каза той след срещата на Европейския съвет. „Всяка държава членка сигурно ще приложи определени механизми, за допускане на други граждани в своята страна, но към момента все още не мисля, че ще се вземе такова решение“.

Евролидерите заявиха, че границите трябва да останат отворени, но призоваха за ограничаване на пътуванията, които не са от първостепенно значение.

Европейската комисия предложи въвеждането на "тъмночервени зони" с особено силно разпространение на Covid-19 за следене на разпространението на заразата. Причината е новият щам на коронавируса. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен даде предложението и се аргументира с факта, че за да останат вътрешните граници отворени и да функционира общият пазар, са необходими „целенасочени мерки за безопасност“.

„Предлагаме да се въведе нова категория "тъмночервени зони", което ще показва, че в тях вирусът се разпространява на много високи нива. От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им“, добави Фон дер Лайен.


Германия може да спре изграждането на газопровода „Северен поток 2“ под натиск от Европа заради ареста на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Европейският парламент гласува резолюция, с която призова държавите от ЕС да спрат изграждането му. Евродепутатите искат и страните членки да наложат санкции върху всички руски представители, замесени в задържането на Навални в Москва.


Американският президент Джо Байдън подписа 10 указа като част от мащабен план за борба с пандемията Covid-19. Ваксинацията ще се ускори, възможностите за тестване на населението ще се увеличат, въвежда се и извънредно законодателство, което да позволи разширяване на производството на съществени стоки като маски и дезинфектанти. Планът предвижда още носене на маски в определени закрити пространства и създаване на протоколи за пътуващи от чужбина.

„Нека бъда ясен – нещата ще продължат да се влошават, преди да се подобрят“, каза той, добавяйки, че очаква смъртните случаи на коронавирус да достигнат половин милион до следващия месец. „Планът ми не е базиран на политиката, а на науката“.


Премиерата на 25-ия филм за Джеймс Бонд – „No time to die“ („Смъртта може да почака“), бе отложена отново. Тя ще бъде на 8 октомври, съобщи Variety.

Серията за британския шпионин трябваше да продължи с пускане на филма на 2 април, но пандемията отново прекъсва процеса. Създателите изключват възможността продукцията да направи своята премиера по някоя от стрийминг платформите. MGM държи правата за "No time to die" в Северна Америка, докато Universal отговаря за международното му разпространение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024