За или против "ваксинационните паспорти" в ЕС? Снимка: © Getty Images

Възможно ли е ЕС да въведе т.нар. ваксинационни паспорти, с които имунизираните срещу Covid-19 граждани да могат да пътуват свободно, както преди пандемията? Това е една от конфликтните теми, по която лидерите на 27-те страни ще дискутират на последното заседание на Европейския съвет.

Сертификатите за имунизация се издават и в момента на хората, които получават двете дози от ваксината срещу Covid-19.

Предложението на страни като Гърция, Португалия и Испания е тези документи да се издават по общ стандарт и да позволяват на притежателите им да пътуват без допълнителни доказателства, че не са инфектирани от коронавирус. И трите държави са силно зависими от приходите, генерирани в туристическия сектор, което обяснява желанието им за по-скоро решение преди началото на летния сезон.

Според германското издание Focus, председателят на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер също защитава тази позиция. Вебер, който е и зам.-председател на Християнсоциалния съюз (ХСС, по-малкия коалиционен партньор на ХДС в Германия), смята, че има основания за въвеждането на единни сертификати за ваксинираните граждани на ЕС.

"Ако хората са ваксинирани, те трябва да имат възможност да пътуват в рамките на ЕС със съответния документ", казва той.

Председателят на групата на ЕНП всъщност влиза в противоречие с позицията на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер (негов съпартиец в ХСС), който изрично се обяви против въвеждането на "привилегии" срещу ваксини още в първите дни на имунизационната кампания. Зеехофер коментира, че подобен подход би създал разделение в обществото и би обезсмислил идеята за доброволния принцип на ваксинирането в ЕС.

Българският премиер Бойко Борисов коментира лаконично този казус в четвъртък по време на брифинга на НОЩ.

"Аз мисля, че такова решение трудно ще премине като решение на Съвета. Надали ще се стигне до такова решение, въпреки че държавите-членки влагаме много пари за доброволно и безплатно ваксиниране на населението. България например е отделила 305 милиона за ваксини. Но всяка държава-членка може да вземе решения на своята територия", каза той.

Идеята за имунизационните паспорти няма за цел просто да подсили туристическите индустрии, но и да облекчи нормалния живот на хората, които редовно пътуват по професионални причини из различните държави от ЕС. Свободното движение на хората, стоките и капиталите в ЕС не е привилегия, а е един от основополагащите принципи на общността, който беше замразен безсрочно заради пандемията.

Предложението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за единен ваксинационен сертификат не предвижда превръщането му в задължително условие за пътуване. Идеята му е да даде възможност на имунизираните хора да се движат свободно, без да се изисква представянето на свидетелства за отрицателен тест за Covid-19.

В средата на януари председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подкрепи принципно позицията на Атина, като посочи, че политическото и правното решение ще трябва да се вземе от правителствените ръководители.

Критики срещу този подход идват от страни като Франция и Румъния.

Румънският президент Клаус Йоханис отхвърля предложението, защото смята, че то ще раздели населението на Европа на две.

"Не мисля, че това е добра идея. Трябва да има ваксинационни сертификати, но само за медицински цели, а не за пътувания. Информацията за ваксината е важна за личните лекари или за медиците, които приемат пациенти в спешните отделения. Но да използваме тези сертификати за разделянето на населението на Европа на двe, не ми се струва нещо хубаво", казва Йоанис, цитиран от "Euractive".

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон предупреди, че дебатът около възможностите за свободно пътуване се води прекалено рано.

"Имаме много резерви", казва той пред France Info. "Ако говорим за парче хартия, документ, който ви позволява да пътувате из Европа, смятам, че това е много ненавременно. Това е дебат, който няма смисъл да се води в момента, в който ваксинационните програми едва започват навсякъде в Европа. Не това е нашето разбиране за защита на общественото здраве и за достъп до ваксините", казва той.

Бон посочва, че Франция би обмислила сериозно подобна идея едва когато достъпът до ваксините стане възможен за цялото население.

Figaro цитира изследване на Ifop, според което идеята за "ваксинационните паспорти" всъщност среща разбиране сред голяма част от населението. 62% смятат, че тези документи трябва да дават възможност за свободно движение със самолети, 52% - за обществения транспорт, а 60% от запитаните казват, че документът би трябвало да позволява на хората да се срещат близките си, които са настанени в болници или в домове за възрастни.

"Енергията на ЕС в момента трябва да се насочи към ускоряването на имунизацията, а не към строенето на въздушни кули. Ако в момента има нещо, което наистина може да забави ваксинационната кампания, това е именно подобен тип дискусии", казва Алберто Алемано, професор по право във френския институт HEC пред "Блумбърг".

Той изтъква, че ЕС рискува да създаде "пазар" за фалшиви документи за имунизиране или да поощри пререждането на хората в приоритетните групи от лица, които имат ресурсите да се сдобият с препарата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Aктивистка, изправена пред 11 г. затвор, е пусната на свобода след избирането ѝ за евродепутат

Случаят на 39-годипната учителка Илария Салис предизвика дипломатически скандал по-рано през годината

17:23 - 14.06.2024
Важно днес

Украйна за "мирния" план на Путин: Той ни казва: "Дайте ни територията си"

Според генералния секретар на НАТО Русия не иска мир, а още агресия

16:13 - 14.06.2024
Важно днес

Спират за превантивен ремонт шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Другият блок на централата работи нормално

15:11 - 14.06.2024