Орбан пристигна в Москва за среща с Путин и си навлече критики от ЕС (Обновена) Снимка: © X/Viktor Orban

"Мисията за мир продължава. Втора спирка: Москва". С тези думи унгарският премиер Виктор Орбан потвърди, че вече е пристигнал в Москва, като вероятно ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Новината за това беше съобщена първо от международни издания, сред които "Reuters" и "Financial Times", които се позоваваха на свои източници.

Изненадващата визита на Орбан в руската столица предизвика известна загриженост сред останалите лидери на ЕС. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи критики за срещата и написа в профила си в X, че "умиротворяването няма да спре Путин".

"Само единството и решителността ще проправят пътя към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", допълва тя.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поясни, че Орбан "няма мандат да се свързва с Русия от името на ЕС". Изявление на Европейска служба за външна дейност (EEAS) потвърди това. В него се посочва, че посещението се осъществява в рамките на двустранните отношения между Будапеща и Москва и "не предполага никакво външно представителство на Съюза".

Това се случва само няколко дни, след като Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС. Унгарският министър-председател е единственият ръководител в блока от 27 държави, който все още поддържа връзки с Кремъл след началото на войната в Украйна.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че министър-председателят на Унгария "не представлява ЕС под никаква форма" на визитата си в Москва, а финландският премиер Петери Орпо определи посещението за обезпокоително.

"Посещението му ще покаже незачитане на задълженията на председателството на ЕС и ще подкопае интересите на Европейския съюз", написа той в профила си в Х.

По-рано тази седмица Орбан посети Киев за първи път от началото на конфликта, където призова украинския президент Володимир Зеленски да обмисли възможността за примирие.

Посещението на Орбан в Москва идва в момент, когато президентът Путин отново заяви, че е готов да преговаря с Киев. Лидерът на Кремъл неотдавна публично изрази редица строги предварителни условия за такива преговори, които включват Украйна на практика да се откаже от свои територии. Киев и неговите западни съюзници твърдят, че поставените искания са равносилни на капитулацията на Украйна.

Орбан е водещ критик на западната военна помощ за Киев. Неговото правителство наложи вето и на седем решения в ЕС, с които да бъдат отпуснати 6,6 млрд. евро, свързани с доставките на оръжие за Украйна. През по-голямата част от последните 12 месеца кабинетът на Орбан възпрепятства и започването на официални преговори за присъединяване на Украйна към блока.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Марго Роби ще става майка - очаква първото си дете

Марго Роби и съпругът ѝ Том Акърли очакват първото си дете заедно

12:40 - 08.07.2024
Важно днес

Русия удари детска болница в Киев и още няколко града, има жертви

Най-малко 20 са загинали при най-масираната руска атака в Украйна от година

12:24 - 08.07.2024
Важно днес

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи отново след удължения ремонт

По план реакторът трябваше да бъде спрян само за ден на 15 юни

11:34 - 08.07.2024
Политика

Спря крайнодесните, дойдоха левите. Какво постигна Макрон с предсрочния вот и на каква цена?

Фрагментираният парламент носи рискове за Франция, в това число и за икономиката

09:54 - 08.07.2024
Важно днес

"Делта гард" твърди, че охранителят, пребил младеж в "Кайт бар", не е служител на фирмата

Пострадалият младеж е със счупена челюст на три места вследствие на ударите.

09:08 - 08.07.2024
Важно днес

Хамид: Отношенията между Пеевски и Доган са по-силни, отколкото между баща и син

Битката била срещу "дерибеите", твърдят в координирани участия хора на Пеевски в три телевизии

08:13 - 08.07.2024
Важно днес

Виктор Орбан изненадващо пристигна в Пекин

Унгарският президент съобщи че визитата му цели постигане на мир в Украйна

07:35 - 08.07.2024