Кръстовището пред Софийския университет е второто кръстовище, блокирано от палатки на протестиращи след това на "Орлов мост". 

Дотук се стигна след като цяла нощ полицията не разреши на микробуса на майките на деца с увреждания да премине от университета до "Орлов мост", за да се присъедини към палатковия лагер на протестиращите.

Микробусът, в който имаше майки на деца с увреждания, идваше от протестно шествие пред дома на премиера в Банкя. При опита на шофьора да стигне до протеста обаче, той беше спрян от полицейски кордон. Това предизвика ответна реакция на протестиращите, които оградиха буса. 

"След предложението ми до началника на СДВР микробусът да бъде придружен от полицейски кордон до Орлов мост, връзката със същия бе прекратена и невъзможна.", написа Велислав Минеков във Фейсбук - един от членовете на "Отровното трио". 

В резултат на което е решено да се блокира и второ кръстовище. 

Протестиращите са охранявали цяла нощ микробуса на "Системата ни убива" - организацият на майките на деца с увреждания. 

На брифинг на СДВР стана ясно, че полицията не е пуснала буса на "Системата ни убива" до Орлов мост, защото дотам се допускали само автомобили, за които е потвърдено ,че снабдяват протестиращите с храна и вода. Това е принципна позиция на полицията, от която няма да отстъпим, каза Тони Тодоров, заместник-началник на Отдел "Охранителна полиция" в СДВР. Той разказа, че полицията е видяла в медии и във Фейсбук страницата на "Системата ни убива" публикация, от която е стигнала до извода ,че има противоречия между организацията на майките на деца с увреждания и протестиращите. Затова на буса било разрешено да потегли в каквато и да е друга посока, освен към "Орлов мост". Приемаме поведението на протестиращите снощи като провокация към полицията, каза Тодоров.

Заради блокираните кръстовища на Орлов мост, бул. „Васил Левски“ и бул. „Цар Освободител“ се променят маршрутите на автобусите с номера 9,72,75,76,84,184,204,304 и 604 и тролейбусите с номера 1, 2 4,5,8 и 11.

Прочети