След "освобождението" - национализация: Проруските сили конфискуват "Царевна" и още търговски кораби

Проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се т.нар. Донецка народна република обявиха, че ще конфискуват търговските кораби в Азовско море. Става дума за плавателните съдове, намиращи се в пристанището на "освободения" според версията на Кремъл и пропагандата му за случващото се в Украйна Мариупол. Градът падна под руска окупация след седмици ожесточени военни действия и героична отбрана на завода "Азовстал". В пристанището е и българският кораб "Царевна" и също е сред набелязаните за конфискация. Съобщението дойде от лидера на признатата единствено от Русия само няколко дни преди извазията "Донецка народна република" (ДНР) Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

Преди няколко дни дойде съобщение, че Русия призова България и останалите държави, чиито кораби са в украинските води на Азовско море, да изтеглят плавателните съдове. Всъщност те са там, защото още на 24 февруари - деня, в който Русия нахлу в Украйна, руската страна обяви, че затваря Азовско море за корабоплаване и съдовете останаха блокирани - излазът им към Черно море е през Керченския проток. От фирмата оператор на "Царевна" казаха в понеделник, че се провеждат преговори за наемане на екипаж, който да изведе кораба. На борда останаха само капитанът му и още двама души - по собствено желание, след като останалите моряци бяха евакуирани през април - в началото на най-острата фаза от сраженията за Мариупол.

Днес обаче Денис Пушилин обяви, че вече е взето решение шестте чуждестранни плавателни съдове, останали в Мариупол, да бъдат национализирани. По думите му така самопровъзгласилата се ДНР ще се сдобие със собствен търговски флот.

Освен "Царевна" в пристанището се намират кораби, регистрирани в Турция, Панама, Ямайка, Доминиканската република, Либерия и Панама. Те щели да бъдат преименувани и да плават под флага на непризнатата република - по думите на лидера й Пушилин.

Говорител на руското министерство на отбраната, цитиран от радио "Свобода", е заявил, че държавите, в които са регистрирани корабите, "не са взели мерки" за изтеглянето им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024