След "освобождението" - национализация: Проруските сили конфискуват "Царевна" и още търговски кораби

Проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се т.нар. Донецка народна република обявиха, че ще конфискуват търговските кораби в Азовско море. Става дума за плавателните съдове, намиращи се в пристанището на "освободения" според версията на Кремъл и пропагандата му за случващото се в Украйна Мариупол. Градът падна под руска окупация след седмици ожесточени военни действия и героична отбрана на завода "Азовстал". В пристанището е и българският кораб "Царевна" и също е сред набелязаните за конфискация. Съобщението дойде от лидера на признатата единствено от Русия само няколко дни преди извазията "Донецка народна република" (ДНР) Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

Преди няколко дни дойде съобщение, че Русия призова България и останалите държави, чиито кораби са в украинските води на Азовско море, да изтеглят плавателните съдове. Всъщност те са там, защото още на 24 февруари - деня, в който Русия нахлу в Украйна, руската страна обяви, че затваря Азовско море за корабоплаване и съдовете останаха блокирани - излазът им към Черно море е през Керченския проток. От фирмата оператор на "Царевна" казаха в понеделник, че се провеждат преговори за наемане на екипаж, който да изведе кораба. На борда останаха само капитанът му и още двама души - по собствено желание, след като останалите моряци бяха евакуирани през април - в началото на най-острата фаза от сраженията за Мариупол.

Днес обаче Денис Пушилин обяви, че вече е взето решение шестте чуждестранни плавателни съдове, останали в Мариупол, да бъдат национализирани. По думите му така самопровъзгласилата се ДНР ще се сдобие със собствен търговски флот.

Освен "Царевна" в пристанището се намират кораби, регистрирани в Турция, Панама, Ямайка, Доминиканската република, Либерия и Панама. Те щели да бъдат преименувани и да плават под флага на непризнатата република - по думите на лидера й Пушилин.

Говорител на руското министерство на отбраната, цитиран от радио "Свобода", е заявил, че държавите, в които са регистрирани корабите, "не са взели мерки" за изтеглянето им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024