Проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се т.нар. Донецка народна република обявиха, че ще конфискуват търговските кораби в Азовско море. Става дума за плавателните съдове, намиращи се в пристанището на "освободения" според версията на Кремъл и пропагандата му за случващото се в Украйна Мариупол. Градът падна под руска окупация след седмици ожесточени военни действия и героична отбрана на завода "Азовстал". В пристанището е и българският кораб "Царевна" и също е сред набелязаните за конфискация. Съобщението дойде от лидера на признатата единствено от Русия само няколко дни преди извазията "Донецка народна република" (ДНР) Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

Преди няколко дни дойде съобщение, че Русия призова България и останалите държави, чиито кораби са в украинските води на Азовско море, да изтеглят плавателните съдове. Всъщност те са там, защото още на 24 февруари - деня, в който Русия нахлу в Украйна, руската страна обяви, че затваря Азовско море за корабоплаване и съдовете останаха блокирани - излазът им към Черно море е през Керченския проток. От фирмата оператор на "Царевна" казаха в понеделник, че се провеждат преговори за наемане на екипаж, който да изведе кораба. На борда останаха само капитанът му и още двама души - по собствено желание, след като останалите моряци бяха евакуирани през април - в началото на най-острата фаза от сраженията за Мариупол.

Днес обаче Денис Пушилин обяви, че вече е взето решение шестте чуждестранни плавателни съдове, останали в Мариупол, да бъдат национализирани. По думите му така самопровъзгласилата се ДНР ще се сдобие със собствен търговски флот.

Освен "Царевна" в пристанището се намират кораби, регистрирани в Турция, Панама, Ямайка, Доминиканската република, Либерия и Панама. Те щели да бъдат преименувани и да плават под флага на непризнатата република - по думите на лидера й Пушилин.

Говорител на руското министерство на отбраната, цитиран от радио "Свобода", е заявил, че държавите, в които са регистрирани корабите, "не са взели мерки" за изтеглянето им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море