Капитанът на "Царевна": Премина по-тежката част, сега изглежда по-спокойно

Корабът "Царевна" изживява своя собствена история, паралелно с войната в Украйна. Плавателният съд под малтийски флаг е сред тези, които инвазията блокира в пристанището на Мариупол, а наличието на български моряци на борда му, го превърна в обект на обществено внимание у нас и множество слухове в последния месец.

Често бе използван за проруска пропаганда, която биваше опровергавана. В неделя сутрин капитанът на кораба, Павел Павлов, коментира пред bTV твърденията, свързани с "Царевна" и разказа за ежедневието на екипажа в непосредствена близост до ожесточените битки в украинския град.

"Добре сме, бойните действия са далеч от кораба, при нас е спокойно," започва той разговора, който е осъществен през единствения възможен канал за комуникация - сателитен телефон, до който имат достъп само ограничен кръг от хора. Собствениците на компанията играят ролята на посредник, за да стане възможно провеждането на интервюто.

Докато на този етап корабът не изглежда застрашен, това невинаги е било така: "Винаги е имало опасности. Не знаеш какво може да се случи, откъде кое гърми, откъде идват снаряди, откъде се чуват звуци. Премина по-тежката част, сега изглежда по-спокойно," разказва той.

На 13.04 бе обявено, че 14 български моряци и един украинец са били евакуирани от борда. Капитанът обаче избира да остане с останалата част от екипажа и макар и да изпитва страх, се старае да не го показва: "Всички са вперили поглед в мен. Гледат как се държа, за да имат и те някаква смелост в ситуацията. Подкрепял съм ги винаги, за да са по-бодри, да не униват. Казвам, че ще дойде времето, в което по някакъв начин ще се реши проблемът."

За своя безопасност екипажът се позиционира "ниско долу в машината" - под нивото на кея и водата, "за да се избегнат някакви попадения, шрапнели, които могат да доведат до нещастни случаи."

"За щастие няма нито един ранен", казва Павлов.

На 10 април бе разпространена фалшива новина, че "Царевна" е бил превзет от украинския батальон "Азов", като тя достигна и до БНР чрез предаването "Политически некоректно" с водещ Петър Волгин. Информацията бе опровергана многократно, но в неделя сутрин капитанът го направи лично за втори път:

"Никой не се е качвал на кораба да ни заплашва, от която и да е страна. Да застрашава живота ни с пистолет на челото, както се казва. Корабът е заложник на град Мариупол и на пристанището. Има и още много останали хора, които бяха в района, които са заложници по корабите, но някой персонално да ни заплашва - не е имало такъв. Както и на другите кораби."

Павлов посочи и кой аспект на ситуацията е бил най-труден за преживяване от страна на моряците: "Много ги затрудняваше това, че фактически нямаме интернет, няма и телевизия, няма достъп до ежедневната комуникация, с която сме свикнали. Това много ги потискаше. Искат може би да се чуват със семействата си по няколко пъти на ден, но подобни действия в нашите условия са опасни, защото изискват стоене на мостика. От компанията периодично организираха срещи с близките ни."

Капитанът разясни и защо премиерът Кирил Петков нарече разстоянието от кораба до сушата "алея на смъртта" и какво се е оказало най-голяма пречка за по-ранна евакуация:

"Безопасната евакуация предполага, че от трапа на кораба екипажът би трябвало веднага да се качи на някакво превозно средство, което да ги отведе. В случая няма такива - в района на пристанището не се допускат."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024