Капитанът на "Царевна" потвърди: Корабът не е превзет, моряците са в добро здраве

Разпространената по медиите информация, че корабът е превзет, не отговаря на истината, потвърди Павел Павлов, капитанът на "Царевна", цитиран от БНР.

В разговор с Даниел Стефанов, корабният мениджър на фирмата оператор на плавателния съд, той увери, че всички моряци са в добро здраве, а екипажът не е бил заплашван от никоя от двете страни, участващи в конфликта.

"Датата е 11 април, часът е 10:07 в момента. На борда нямаме чужди лица."

"Тази новина, която се разпространява по медиите, абсолютно не отговаря на никакви истини. На борда няма никакви чужди лица, нито пък екипажът е бил заплашван от някоя в страните. Има храна, здрави сме, има и вода, даже и бутилирана. Гледаме да се справяме, да поддържаме кораба," каза капитанът.

"Обстановката в порта около кораба е нормална. Водят се сражения за овладяване на порта, които са на разстояние от кораба, повече от 500 метра. Корабът не е под обстрел и на борда няма представители от едната или другата страна," продължи той. "Бих казал, че в тази ситуация тези условия, при които живеем, са дори луксозни. Военни действия се водят на разстояние от кораба", подчерта Павлов.

Подобно уточнение се наложи, след като в неделя Петър Волгин обяви в предаването си "Политическо НЕкоректно", че украинските бойци от батальона "Азов" са превзели "Царевна". Негов гост бе председателят на "Възраждане" Константин Костадинов, с който развиха детайлно темата въпреки липсата на достоверност.

Министерството на външните работи отрече информацията, съобщена в предаването. Неин първоизточник бе Народната милиция на ДНР.

Това не е първият път, в който Костадинов използва за политически ПР темата с българския кораб в Мариупол - в края на март организира пресконференция във Варна със съпругите на моряците.

Междувременно известната оперна певица Александрина Пендачанска напусна Обществения съвет на Българското национално радио в знак на протест срещу липсата на "реален резултат от нашето настояване дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин да бъдат преустановени."

Днес управителният и програмният съвет на медията ще разглежда работата на Волгин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024