Снимка: © Getty Images

Северна и Южна Корея възстановиха комуникацията помежду си повече от година след като прекъснаха връзката миналия юни.

Според президентството в Сеул – лидерите на двете страни са се съгласили да „построят наново доверието“ и да „подобрят отношенията си“. От април насам Мун Дже-ин и Ким Чен-ун са си изпращали писма, които са довели до възстановяване на официалните публични дискусии.

Преди около година Пхенян прекъсна пряката телефонна линия с южните съседи, след като отношенията на двете държави пострадаха заради провалена среща между лидерите. Малко след това Северна Корея взриви офис край границата, който служеше за комуникация със Сеул.

„Според споразумението, двамата лидери предприеха действия да възстановят отново всички междукорейски линии за връзка от 10 ч. на 27 юли“, предаде държавната агенция в Пхенян KCNA. „Висшите лидери се съгласиха да направят важна крачка към възстановяване на взаимното доверие и да насърчат помирението“.

Представители на двете страни са провели телефонен разговор в продължение на три минути, твърдят от южнокорейското Министерство на обединението. Още една дискусия ще се проведе във вторник следобед, а оттам насетне практиката ще продължи всеки ден.

„Радваме се, че отново си говорим след една година пауза. Надяваме се това да са добри новини за всички корейци“, заяви представителят на Сеул, участвал в разговора.

Връзката между държавите се подобри през 2018, когато Мун Дже-ин и Ким Чен-ун се срещнаха общо три пъти. Нещата обаче се объркаха след пропадането на пряката дискусия на севернокорейския лидер с бившия американски президент Доналд Тръмп.

Дезертьори от Северна Корея, пресекли южната граница, започнаха да изпращат балони с агитационни листовки към другата страна. Съобщенията, които пишеха, бяха насочени срещу властта в Пхенян – с цел да информират севернокорейците за „голямата картина“, тъй като те имат достъп само до контролираните от комунистическия режим медии.

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-йонг, нарече активистите „човешка измет“, а Пхенян отново започна да използва думата „враг“ за Сеул. Всичко това накара Северна Корея да спре комуникацията с южните съседи.

Двете държави на практика все още са във война, тъй като след военните действия от периода 1950-1953 г. не беше сключено примирие.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?