След повече от година пауза: Северна и Южна Корея отново си говорят и искат "помирение" Снимка: © Getty Images

Северна и Южна Корея възстановиха комуникацията помежду си повече от година след като прекъснаха връзката миналия юни.

Според президентството в Сеул – лидерите на двете страни са се съгласили да „построят наново доверието“ и да „подобрят отношенията си“. От април насам Мун Дже-ин и Ким Чен-ун са си изпращали писма, които са довели до възстановяване на официалните публични дискусии.

Преди около година Пхенян прекъсна пряката телефонна линия с южните съседи, след като отношенията на двете държави пострадаха заради провалена среща между лидерите. Малко след това Северна Корея взриви офис край границата, който служеше за комуникация със Сеул.

„Според споразумението, двамата лидери предприеха действия да възстановят отново всички междукорейски линии за връзка от 10 ч. на 27 юли“, предаде държавната агенция в Пхенян KCNA. „Висшите лидери се съгласиха да направят важна крачка към възстановяване на взаимното доверие и да насърчат помирението“.

Представители на двете страни са провели телефонен разговор в продължение на три минути, твърдят от южнокорейското Министерство на обединението. Още една дискусия ще се проведе във вторник следобед, а оттам насетне практиката ще продължи всеки ден.

„Радваме се, че отново си говорим след една година пауза. Надяваме се това да са добри новини за всички корейци“, заяви представителят на Сеул, участвал в разговора.

Връзката между държавите се подобри през 2018, когато Мун Дже-ин и Ким Чен-ун се срещнаха общо три пъти. Нещата обаче се объркаха след пропадането на пряката дискусия на севернокорейския лидер с бившия американски президент Доналд Тръмп.

Дезертьори от Северна Корея, пресекли южната граница, започнаха да изпращат балони с агитационни листовки към другата страна. Съобщенията, които пишеха, бяха насочени срещу властта в Пхенян – с цел да информират севернокорейците за „голямата картина“, тъй като те имат достъп само до контролираните от комунистическия режим медии.

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-йонг, нарече активистите „човешка измет“, а Пхенян отново започна да използва думата „враг“ за Сеул. Всичко това накара Северна Корея да спре комуникацията с южните съседи.

Двете държави на практика все още са във война, тъй като след военните действия от периода 1950-1953 г. не беше сключено примирие.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024