След повече от година пауза: Северна и Южна Корея отново си говорят и искат "помирение" Снимка: © Getty Images

Северна и Южна Корея възстановиха комуникацията помежду си повече от година след като прекъснаха връзката миналия юни.

Според президентството в Сеул – лидерите на двете страни са се съгласили да „построят наново доверието“ и да „подобрят отношенията си“. От април насам Мун Дже-ин и Ким Чен-ун са си изпращали писма, които са довели до възстановяване на официалните публични дискусии.

Преди около година Пхенян прекъсна пряката телефонна линия с южните съседи, след като отношенията на двете държави пострадаха заради провалена среща между лидерите. Малко след това Северна Корея взриви офис край границата, който служеше за комуникация със Сеул.

„Според споразумението, двамата лидери предприеха действия да възстановят отново всички междукорейски линии за връзка от 10 ч. на 27 юли“, предаде държавната агенция в Пхенян KCNA. „Висшите лидери се съгласиха да направят важна крачка към възстановяване на взаимното доверие и да насърчат помирението“.

Представители на двете страни са провели телефонен разговор в продължение на три минути, твърдят от южнокорейското Министерство на обединението. Още една дискусия ще се проведе във вторник следобед, а оттам насетне практиката ще продължи всеки ден.

„Радваме се, че отново си говорим след една година пауза. Надяваме се това да са добри новини за всички корейци“, заяви представителят на Сеул, участвал в разговора.

Връзката между държавите се подобри през 2018, когато Мун Дже-ин и Ким Чен-ун се срещнаха общо три пъти. Нещата обаче се объркаха след пропадането на пряката дискусия на севернокорейския лидер с бившия американски президент Доналд Тръмп.

Дезертьори от Северна Корея, пресекли южната граница, започнаха да изпращат балони с агитационни листовки към другата страна. Съобщенията, които пишеха, бяха насочени срещу властта в Пхенян – с цел да информират севернокорейците за „голямата картина“, тъй като те имат достъп само до контролираните от комунистическия режим медии.

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-йонг, нарече активистите „човешка измет“, а Пхенян отново започна да използва думата „враг“ за Сеул. Всичко това накара Северна Корея да спре комуникацията с южните съседи.

Двете държави на практика все още са във война, тъй като след военните действия от периода 1950-1953 г. не беше сключено примирие.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023