Снимка: © Getty Images

Северна и Южна Корея възстановиха комуникацията помежду си повече от година след като прекъснаха връзката миналия юни.

Според президентството в Сеул – лидерите на двете страни са се съгласили да „построят наново доверието“ и да „подобрят отношенията си“. От април насам Мун Дже-ин и Ким Чен-ун са си изпращали писма, които са довели до възстановяване на официалните публични дискусии.

Преди около година Пхенян прекъсна пряката телефонна линия с южните съседи, след като отношенията на двете държави пострадаха заради провалена среща между лидерите. Малко след това Северна Корея взриви офис край границата, който служеше за комуникация със Сеул.

„Според споразумението, двамата лидери предприеха действия да възстановят отново всички междукорейски линии за връзка от 10 ч. на 27 юли“, предаде държавната агенция в Пхенян KCNA. „Висшите лидери се съгласиха да направят важна крачка към възстановяване на взаимното доверие и да насърчат помирението“.

Представители на двете страни са провели телефонен разговор в продължение на три минути, твърдят от южнокорейското Министерство на обединението. Още една дискусия ще се проведе във вторник следобед, а оттам насетне практиката ще продължи всеки ден.

„Радваме се, че отново си говорим след една година пауза. Надяваме се това да са добри новини за всички корейци“, заяви представителят на Сеул, участвал в разговора.

Връзката между държавите се подобри през 2018, когато Мун Дже-ин и Ким Чен-ун се срещнаха общо три пъти. Нещата обаче се объркаха след пропадането на пряката дискусия на севернокорейския лидер с бившия американски президент Доналд Тръмп.

Дезертьори от Северна Корея, пресекли южната граница, започнаха да изпращат балони с агитационни листовки към другата страна. Съобщенията, които пишеха, бяха насочени срещу властта в Пхенян – с цел да информират севернокорейците за „голямата картина“, тъй като те имат достъп само до контролираните от комунистическия режим медии.

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-йонг, нарече активистите „човешка измет“, а Пхенян отново започна да използва думата „враг“ за Сеул. Всичко това накара Северна Корея да спре комуникацията с южните съседи.

Двете държави на практика все още са във война, тъй като след военните действия от периода 1950-1953 г. не беше сключено примирие.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът