След поисканата му оставка: Борислав Сарафов призова политиците да не се месят в съдебната власт Снимка: © Screenshot

Избраният вчера за временно изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов призова политиците да уважават разделението на властите. В своя позиция, изпратена до БТА, той посочва, че това е фундаментът на правовата държава

Изявлението му идва, след като вчера той бе излъчен от прокурорската колегия да наследи уволнения Иван Гешев от поста на обвинител номер едно до провеждането на процедура по избор на нов редовен главен прокурор.

Спорният избор предизвика остри реакции в политическите среди, а и в редиците на Висшия съдебен съвет.

Броени часове след избора му от коалицията-мандатоносител „Продължаваме промяната - Демократична България“ поискаха незабавна оставка на Сарафов.

ПП-ДБ иска оставката на Борислав Сарафов, защото "това е фарс, не реформа"

В отговор – без да споменава конкретно имена и партии – днес той призова участниците в политическия процес да се въздържат от пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава.

„Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава“, посочва Сарафов.

Според Сарафов призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез „законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушеният баланс между властите в интерес на обществото“.

Досега Сарафов бе заместник главен прокурор и дългогодишен директор на Националната следствена служба. Изборът му да наследи Иван Гешев бе разкритикуван по ред причини, включително защото дълго време той бе сред водещите имена в екипа на предшественика си, преди помежду им да настъпи раздор заради взрива край кортежа на главния прокурор на 1 май тази година и последвалото разследване по случая.

Името на Сарафов бе замесено в казуса „Осемте джуджета“, като е спряган за близък приятел на издирвания Петър Петров – Пепи Еврото.

Избирането му предизвика спор и по линия на това кой орган всъщност трябва да излъчи временния главен прокурор – дали прокурорската колегия или това да стане чрез свикване на пленум на Висшия съдебен съвет. В крайна сметка се случи по първия начин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024