Борислав Сарафов е новият и.д. главен прокурор, реши прокурорската колегия на ВСС

Борислав Сарафов е избран за изпълняващ длъжността главен прокурор на мястото на уволнения Иван Гешев. Това реши прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която се събра извънредно в петък - само ден, след като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на Гешев. Сарафов досега беше негов заместник по право в качеството си на началник на Националната следствена служба. Той беше избран с 8 гласа "за" срещу само 1 "против". Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Въпреки че имаше спор дали и.д. главен прокурор може да се избере от прокурорската колегия или за целта трябва да се свика пленумът на ВСС, членовете на колегията решиха да проведат заседанието си. Огнян Дамянов - който е сред четиримата, поискали отстраняването на Гешев, предложи да има критерии, по които да се определи временният наследник. Според Дамянов това трябва да е зам.-главният прокурор, който е назначен най-отдавна на поста.

По този критерий кандидатът се казва Борислав Сарафов - настоящият дългогодишен началник на Националната следствена служба (НСлС), който влезе в открита война с Гешев след взрива край кортежа на последния от 1 май. По случая започна разследване за тероризъм, но развитието на това разследване доведе до раздор между двамата магистрати. Последваха открити обвинения между двамата. Гешев поиска уволнение а Сарафов, но ВСС му отказа. На свой ред членове на прокурорската колегия внесоха искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор и това решение бе взето в понеделник.

В момента, в който парламентът прие промените в Закона за съдебната власт, които превдиждат нов регламент за разследване на престъпления, ако те са извършени от главен прокурор или негов заместник, във Върховния касационен съд постъпиха сигнали и срещу Гешев, и срещу Сарафов.

Съдържанието на сигналите срещу Иван Гешев не става ясно - посочени са само съкратените имена на хората, които са се оплакали от него. Сигналите срещу Сарафов идват от вътрешността на прокуратурата, докато тези срещу Гешев - от частни лица.

  • На 7 юни е пристигнал с сигнал от прокурор при ВКП във връзка с публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството на Борислав Сарафов;
  • На 8 юни са изпратени материали по прокурорска преписка, съдържащи жалба от мъж на име Здравко С. срещу Иван Гешев;
  • В същия ден е приет и сигнал от мъж на име Радослав П. за "действие и бездействие на главния прокурор";
  • На 9 юни са получени и материали от досъдебно производство на ГДБОП по повод привличането на Петьо Петров - Пепи Еврото, и неговия сътрудник Кристиян Христов за обвиняеми. В него, според прокурор от СРП, има и данни за извършено престъпление от Борислав Сарафов и свързани с неговата дейност лица.
  • Отново на 9 юни е получен сигнал от мъж на име Фаик Х. с твърдения за извършено престъпление от Иван Гешев.

В хода на изказванията преди гласуването днес "номинации" имаше само за Сарафов и Машева. Темата за сигналите за извършени престъпления от Сарафов не беше подмината в дебатите на прокурорската колегия, но мнозинството се обедини около тезата, че подобни действия може да има срещу всеки от присъстващите. Ако някое от обвиненията се потвърди, Сарафов ще бъде сменен, каквато процедура има по закон, стана ясно от репликите и дупликите в залата.

"Осъзнавам каква отговорност е това - и пред прокурорите и следователите, и пред обществото. Видя се, че прокуратурата може да бъде използвана политически и за личните интереси на бившия главен прокурор Иван Гешев", заяви Сарафов веднага след гласуването.

Той настоя сигналите за извършени престъпления от него, които вече са постъпили във ВКС, да бъда разследвани и по същество, и как точно са били подадени, намеквайки, че може да са резултат от осъществен натиск.

Борислав Боби Сарафов е завършил института на МВР със специалност "право" през 1994 г. Работи в системата на следствието от 1996 до 2001 г., след което става прокурор. Оглавява създадената по времено та ГЕРБ специализирана апелативна прокуратура през 2011 г., а от 2013 г. е заместник на главния прокурор (от времето на Сотир Цацаров - б.р.). През 2017 г. е избран за началник на следствието, а неотдавна беше и преизбран на този пост единодушно.

Борислав Сарафов Заместник vs началник: Сарафов внесе сигнал срещу Гешев за три престъпления

Главният прокурор Иван Гешев Гешев "върна услугата" на Сарафов и поиска дисциплинарно наказание за него


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024