Заместник vs началник: Сарафов внесе сигнал срещу Гешев за три престъпления

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е внесъл сигнал в Софийската градска прокуратура (СГП) срещу своя началник и главен прокурор Иван Гешев, съобщи БНТ.

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) твърди, че Гешев е извършил три престъпления:

  • че е записал незаконно разговор с Йордан Стоев, член на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е един от шестимата, предложили процедурата по отстраняване на главния прокурор
  • че е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт"
  • че е присвоил почивната станция на прокуратурата в Боровец и я превърнал в своя частна резиденция

СГП ще трябва да направи проверка и да прецени дали има данни за образуване на наказателно производство срещу главния прокурор.

Вестник "Сега" пише, че в подадения сигнал Сарафов разказва как в понеделник - час преди Гешев да свика брифинг пред медиите и да скъса демонстрантивно оставката си, държавният обвинител е привикал в кабинета си всичките си заместници, върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева, както и софийския градски прокурор Илияна Кирилова.

Гешев повикал началничката на кабинета си и ѝ наредил да си вземе телефона, след което казал на събралите се, че ще им пусне запис, който лично е записал в неделя (14 май). По думите му в него били замесени политици, магистрати и членове на ВСС.

Главният прокурор споделил с присъстващите, че в неделя е бил посетен в дома си от Йордан Стоев - един от шестимата, поискали освобождаването му. А Гешев е записал разговора си с него, твърди Сарафов.

"След това въведение и след уточнението, че сам е направил над 150 подобни записа на разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС, г-н Гешев пусна записа от телефона си", пише заместник главният прокурор в сигнала си, цитиран от "Сега".

Сарафов твърди, че Гешев е нарушил Конституцията, като е записал незаконно Стоев без неговото знание и е извършил престъпление и по Наказателния кодекс.

Предстои сигналът да бъде разпределен "на случаен принцип" на прокурор за проверка. Делата срещу магистрати са под шапката на СГП сред закриването на специализираната прокуратура.

"Приятелството си е приятелство"

Междувременно близката до главния прокурор агенция "ПИК" публикува аудиозапис, за който твърди, че е между Гешев и Сарафов и може да е "част от разработка на ДАНС" . На него двама мъже, чийто гласове звучат като тези на цитираните, потвърждават, че са приятели.

"Искам да ти кажа само да знаеш, че не се прощаваме. Играта продължава. Прегрупираме се - кой на каква позиция е, но приятелството си е приятелство. Ние оставаме да бъдем и приятели. И това, което си говорихме с тебе, ако си спомняш на морето на семинара на "Ханз Зайдел" в Поморие, това остава в сила. Аз разчитам на теб и ти бъди убеден, че разчиташ на мен", казва гласът, който звучи като този на Сарафов.

На което другият глас, приличащ на този на Гешев, отговаря: "Благодаря ти. Само че нали съзнаваш, че те похарчиха и тебе?....И мене. И така. Да сме живи и здрави. Важното е да си гледаме децата".

Главният прокурор Иван Гешев Гешев "върна услугата" на Сарафов и поиска дисциплинарно наказание за него


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Живот

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024
Политика

„Лигата на младите гласоподаватели“ организира дебати преди евровота на 9 юни

Първата дискусия с кандидати и младежи ще се проведе в Стара Загора

12:06 - 17.05.2024