Гешев "върна услугата" на Сарафов и поиска дисциплинарно наказание за него Снимка: © Прокуратура/prb.bg

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу неговия заместник и директор на Националното следствие (НСлС) Борислав Сарафов.

Новината за това идва часове, след като стана ясно, че Сарафов е подал сигнал срещу началника си, с който го обвинява в три престъпления.

Още в понеделник Гешев поиска директорът на НСлС сам да подаде оставка, като в противен случай ще поиска неговото освобождаване. Сарафов обаче заяви, че няма намерения да прави това и сподели, че се страхува за живота си, след като пък и той поиска оставката на главния прокурор. Министерството на правосъдието му осигури охрана заради притесненията.

И за освобождаване на Гешев, и за наказание за Сарафов оттук нататък думата има Висшият съдебен съвет - в първия случай пленумът, а във втория - прокурорската колегия на органа. Той беше сезиран за отстраняване на главния прокурор от шестима членове, след като кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел каза, че това ще е приоритет на бъдещ министър на правосъдието, ако правителство има, а ДПС се съгласи с това. Гешев преди ден, след като се завърна от САЩ, скъса демонстративно оставката си пред телевизионните камери и се зарече, че ще изпълни 7-годишния си мандат докрай.

Борислав Сарафов Заместник vs началник: Сарафов внесе сигнал срещу Гешев за три престъпления


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Живот

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024