След разкритията за драстични разлики в цените на онколекарствата НС прие нова формула за плащане Снимка: © Getty

Цените, които болниците плащат за онколекарства, да бъдат регулирани с механизъм, който да не позволява драстични разлики, прие парламентът, като гласува на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване.

С приетите промени Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща най-ниската цена, постигната от болницата, но с уловието тя да не бъде по-висока от средната претеглена стойност.

Ако се окаже, че лечебно заведение е договорило цена, която надвишава с 20% най-ниската цена, разликата ще се поема от търговците на едро.

В момента заради това, че държавните и общинските болници си набавят лекарства с обществени поръчки, а частните - с пряко договаряне - се стига до шокиращи разлики в цените на медикаментите за пациентите с онкологични заболявания.

Този тип медикаменти не са включени в цените на клиничните пътеки: НЗОК плаща на лечебните заведения отделно - на цените, на които болниците са ги купили, но има и държавно определен таван.

Промените трябва да влязат в сила от 1 юли тази година, а до 1 април трябва да бъде изготвена и съответната наредба от надзорния съвет на НЗОК, която след това да бъде предложена от министъра на здравеопазването.

С мотива, че с механизма на практика могат да се манипулират цените на лекарствата, Андрей Чобанов от "Има такъв народ" предложи или да се прави централизирана поръчка на лекарства от държавата, или отново да да се помисли за създаването на повече от една здравна каса.

"Ако 50 болници са купили едно лекарство на цена от 5 лв., други 50 са купили за 50 лв.и една го е купила за 500 лв., от при среднопретеглената стойност ще остане нереално високата цена от 50 лв., докато най-ниската стойност може да е реалната," заяви Чорбанов.

Според един от вносителите на промените - Васил Пандов от "Проължаваме промяна-Демократична България" целта на механизма е именно да отпаднат както нулевите стойности, така и многократното увеличение в цените на лекарствата.

"Приемайки този вариант, целим да се осигури достъпът на пациентите и възможност на лечебните заведения в достатъчен срок да проведат обществени поръчки и да спазват Закона за обществените поръчки. Ако в края на годината видим, че този процес не работи, поемам ангажимент да внеса промени в закона," каза Пандов.

Критики към промените дойдоха от "Възраждане", според които въпреки новата формула на изчисление на стойностите, отново ще има високи цени на лекарствата, и от БСП, които обявиха, че възнамеряват отново да предложат поправка в Закона за обществените поръчки, така че и частните болници да могат да провеждат търгове за лекарства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024