След разпита в прокуратурата, Борисов жали за дълговете на държавата

Минута и 50 секунди. За толкова време се спря бившия премиер Бойко Борисов пред журналистите след разпита си в прокуратурата днес, а отговорите бяха излъчени на живо на страницата му във Facebook.

"Вие знаете, че след подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, което се говори," отвърна бързо той на въпросите относно разследването срещу него, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов за изнудване на Васил Божков, след което пренасочи вниманието към темата за държавния дълг:

"Благодаря, че сте дошили и да видим дали довечера в новините ще има за новия половин милиард и само за 30 дни милиард и половина нови дългове с три пъти по-високи лихви," каза той. "Докато се тълпите тук, още половин милиард заяви днес правителството. Миналата седмица половин милиард, по-миналата половин милиард и вие докато се тълпите тук вече милиард и половина за по-малко от 30 дни."

"В същото време меморандум за милиарди с неясни компании, подписани в гранитна зала на Министерски съвет. Тези лихви ще минат половин милиард за година . В петък в гранитна зала се подписа милиардна сделка меморандум. А къде са службите?"

Действително днес БНБ съобщи за трета поредна емисия ДЦК в размер на 500 милиона лева, която е планирана за 4 април. Но същевременно министерството на финансите даде информация, че България е погасила общо 1 375 евро от държавния дълг през март, а от края на 2021 година досега той е редуциран със 748 милиона евро - от 15 962 до 15 214.

Законът за държавния бюджет за 2022 година, който ще влезе в сила от първи април, предвижда лимит за поемане на нов дълг от правителството от 7,3 милиарда лева до края на годината. 3 милиарда са планирани за изплащане на стари задължения, а останалите за покриване на бюджетния дефицит.

Председателят на ГЕРБ бе попитан за коментар и по темата за Георги Самуилов, собственика на "Инса оил". Вчера финансовият министър Асен Василев разказа за личен разговор с бизнесмена от периода на служебния кабинет, в който Самуилов е споделил информация за натиск от страна на Борисов и Пеевски. Твърдял е, че са го карали да върши определени действия и да им отчислява големи суми:

"Господин Самуилов, ако знае нещо, да излезе да го каже."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024