Минута и 50 секунди. За толкова време се спря бившия премиер Бойко Борисов пред журналистите след разпита си в прокуратурата днес, а отговорите бяха излъчени на живо на страницата му във Facebook.

"Вие знаете, че след подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, което се говори," отвърна бързо той на въпросите относно разследването срещу него, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов за изнудване на Васил Божков, след което пренасочи вниманието към темата за държавния дълг:

"Благодаря, че сте дошили и да видим дали довечера в новините ще има за новия половин милиард и само за 30 дни милиард и половина нови дългове с три пъти по-високи лихви," каза той. "Докато се тълпите тук, още половин милиард заяви днес правителството. Миналата седмица половин милиард, по-миналата половин милиард и вие докато се тълпите тук вече милиард и половина за по-малко от 30 дни."

"В същото време меморандум за милиарди с неясни компании, подписани в гранитна зала на Министерски съвет. Тези лихви ще минат половин милиард за година . В петък в гранитна зала се подписа милиардна сделка меморандум. А къде са службите?"

Действително днес БНБ съобщи за трета поредна емисия ДЦК в размер на 500 милиона лева, която е планирана за 4 април. Но същевременно министерството на финансите даде информация, че България е погасила общо 1 375 евро от държавния дълг през март, а от края на 2021 година досега той е редуциран със 748 милиона евро - от 15 962 до 15 214. 

Законът за държавния бюджет за 2022 година, който ще влезе в сила от първи април, предвижда лимит за поемане на нов дълг от правителството от 7,3 милиарда лева до края на годината. 3 милиарда са планирани за изплащане на стари задължения, а останалите за покриване на бюджетния дефицит. 

Председателят на ГЕРБ бе попитан за коментар и по темата за Георги Самуилов, собственика на "Инса оил". Вчера финансовият министър Асен Василев разказа за личен разговор с бизнесмена от периода на служебния кабинет, в който Самуилов е споделил информация за натиск от страна на Борисов и Пеевски. Твърдял е, че са го карали да върши определени действия и да им отчислява големи суми:

"Господин Самуилов, ако знае нещо, да излезе да го каже."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне