Асен Василев: Георги Самуилов ми сподели, че е бил принуден да отчислява суми на Пеевски и Борисов

"(Самуилов) имаше някаква информация, която той искаше да сподели с нас - че е бил притискан от господин Борисов и господин Пеевски да прави операции с държавния резерв." Така министърът на финансите Асен Василев описа единствената си среща на четири очи с Георги Самуилов, собственика на "Инса оил".

Бизнесменът се е оплакал, че по времето на ГЕРБ, при операциите с държавен резерв и други операции, му е оказван натиск да извършва определени действия и че е трябвало да отчислява големи суми към Делян Пеевски и Бойко Борисов

Самуилов пусна сигнал до прокуратурата срещу вицепремиера за натиск срещу него от страна на държавата. В ефира на "На фокус" по NOVA Василев определи обвинението като "нескопосано", тъй като лежи върху "факти, които доказуемо не са се случили."

"Очаквахме, че ще има най-разнообразни атаки", каза още той.

Финансовият министър твърди, че в сигнала става дума за разговор между него и Самуилов, който не е провеждан:

"От това, което Бойко Рашков ми показа, се споменава среща от 5 януари на Петролната и газова асоциация, която аз съм бил ръководил. На 5-и януари е имало среща в МС с Кирил Петков, на която аз не съм присъствал. Собственикът на "Инса оил" Георги Самуилов също не е присъствал, там е бил неговият адвокат," добави Василев.

По негови думи единствената индивидуална дискусия, която е имал с бизнесмена, се е провела по време на служебния кабинет. Тогава Самуилов е пожелал да сподели информация, че върху него е оказван натиск от Бойко Борисов и Делян Пеевски: "Трябвало е да отчислява големи суми към тях," предаде наученото тогава финансовият министър. Вследствие на този разговор Асен Василев подава сигнал към ДАНС.

"Това не е единственият случай - доста хора дойдоха и по време на служебния кабинет, и сега. Получаваме сигнали нон-стоп. Някои отиват към НАП, някои към ДАНС или господин Рашков. Има много хора, които казват, че в определен период от време са били притискани да правят някакви действия. Знаете, към Европейската прокуратура са вече над 120 сигнала. Част от тях - излизайки от министерството по такива линии."

На въпрос защо чак сега споделя това, Василев отговори: "Защото ме попитахте дали съм се срещал с него. Идеята не е да се бие тъпанът, защото може да се окаже, че няма нищо, а може да се окаже и че няма нищо. Тази информация отива за разследване от съответни служби."

На въпрос дали има доверие в Комисията за защита на конкуренцията, Василев отговори, че не би искал да отговаря, а кадровите промени в нея не са в неговоите правомощия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024