Снимка: © Булевард България

След серия от обжалвания и дълги съдебни процедури стана ясно, че видеонаблюдение на изборите няма да има.

Тричленен състав на Върховния административен съд остави без разглеждане искането на „Демократична България“ да се заснеме броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите от протоколите в края на изборния ден на 4 април.

ЦИК и Комисията за защита на личните данни обжалваха решението на Софийския административен съд, според което заснемане на броенето на бюлетините е разрешено. Те използваха всички похвати, за да забавят максимално процеса, и успяха да отложат делото за след изборите, което на практика го обезсмисля. Според прессъобщение в сайта на ВАС - съдът е отложил делото за 14 април.

"Произнасянето на съда в какъвто и да е смисъл подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, тоест не може да влезе в законна сила до провеждане на изборите на 4 април", обявиха от ВАС.

ЦИК и КЗЛД твърдят, че не са били призовани преди повече от 7 дни, както изисква законът, затова ВАС не даде ход по същество. От двете комисии казаха, че искали да се запознаят с жалбите си, които сами са пуснали срещу решението на първа инстанция. Административният съд разреши заснемане на броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите, поискано от "Демократична България", но днес ВАС нямаше друг избор, освен да отложи процеса по вземане на окончателно решение. 

ДБ поиска Върховният административен съд да допусне предварително изпълнение на решението на първата инстанция. Срокът за произнасяне беше тридневен. ВАС обаче остави без разглеждане това искане. Магистратите са преценили, че не е налице процесуална възможност за произнасяне по съществото на заявеното искане, което се оказва "недопустимо", съобщи съдът. в официалното си решение.

ЦИК и КЗЛД обжалваха, защото според тях видеонаблюдението поставя българските граждани без право на защита на личните данни. Защитниците на видеонаблюдението смятат, че заснемането ще става след приключване на изборния ден и правата на гражданите не са застрашени.

В съдебната зала КЗЛД поиска да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с прилагането на Директивата за защита на личните данни. Поради тези причини съдът не даде ход на делото по същество и то беше отложено за десет дни след изборите.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов е убеден, че проблемът е в законодателя, който не е разписал ясни правила в Изборния кодекс.

"Считате ли, че всеки един кандидат в листата ще може да си посочи застъпник, застъпникът да снима и да видеоизлъчва в социалните медии какво е заснел, включително може ли да бъде спрян този застъпник да снима себе си, да снима всички околни, които присъстват в стаята, и да ги излъчва, включително и със звук?", възрази той.

Жалбата на ЦИК беше внесена в последния момент, а според "Демократична България" комисията нарочно се бави, за да може ВАС да не се произнесе в срок.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал