След серията земетресения в Япония: Най-малко 30 души са загинали, а десетки са ранени Снимка: © Getty Images

Японският министър-председател заяви, че страната е изправена пред "битка с времето", за да спаси хората, засегнати от поредицата силни земетресения, случили се през вчерашния ден.

По първоначална инфомормация загиналите са най-малко 30 души, а десетки са ранени.

"Трябва да ги спасим възможно най-бързо, особено тези, които са затрупани под срутените постройки", заяви японският премиер Фумио Кишида, цитиран от “The Guardian”.

Земетресенията, най-силното от които с магнитуд 7,6 на малка дълбочина от 10 км, станаха в понеделник на западното крайбрежие на главния японски остров Ното. Трусовете бяха усетени и в Токио, който се намира на около 300 км.

Хиляда военнослужещи са изпратени на терен в най-засегнатия район.

  • Спасителните операции обаче са затруднени от силно повредените и блокирани пътища, а едно от летищата в района е принудено да затвори заради пукнатини по пистата.
  • Според уебсайта на Hokuriku Electric Powerрано сутринта във вторник след нощ, в която температурите са паднали под нулата, около 33 000 домакинства остават без ток в префектура Ишикава.
  • Пожарната служба съобщава, че град Ваджима повече от 100 къщи и други сгради са напълно унищожени.
  • От 30-те загинали - 15 са в град Ваджима, съобщи новинарската агенция Kyodo.

Според метеорологичната агенция през следващите няколко дни в засегнатите райони може да има вторични трусове, а на жителите на крайбрежните райони е препоръчано да не се връщат по домовете си, въпреки че предупрежденията за цунами са отменени.

През вчерашния ден японската обществена телевизия NHK съобщи, че вълните могат да достигнат до пет метра височина. Властите призоваха хората да се евакуират в по-високи райони или да се качат на последните етажи на близки сгради по най-бързия начин.

Във вторник сутринта бяха преустановени движението на влаковете и полетите в и от региона. Участъци от основните магистрали останаха затворени, а на някои места водоснабдяването беше прекъснато поради спукани тръби. Мрежите за мобилни телефони в региона също са повредени, но услугите постепенно се възстановяват.

Япония е най-застрашената от земетресения страна в света, но предупреждение за цунами с такава сила като това от понеделник не е издавано, откакто на 11 март 2011 г. силно земетресение и цунами удариха североизточната част на страната и отнеха живота на 18 000 души.

Бедствието опустоши цели градове и предизвика ядрена авария в централата "Фукушима-1". След бедствието почти всички японски атомни електроцентрали са спрени.


Япония обяви тревога за цунами след серия от силни земетресения


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024