Антон Хекимян се похвали с подкрепата на Манфред Вебер за кандидатурата му в София Снимка: © ScreenShot

Кандидатът за кмет на София на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян се похвали в социалните мрежи, че е получил подкрепата на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) – Манфред Вебер.

Във видео под формата на обръщение, Вебер обяснява, че местните избори са изключително важни за ЕНП, защото „кметовете са близо до хората“.

ЕНП е европейското обединение на дясноцентристките формации в Европа. ГЕРБ и „Демократична България“ са част от групата на ЕНП в Европейския парламент.

Лидерът на ЕНП е популярен с неотменната си подкрепа и най-добър политически приятел на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Самият Вебер обаче причини сериозни главоболия на партията, която оглавява, след като в началото на годината стана ясно, че е получавал двойна заплата – едно възнаграждение като евродепутат и второ възнаграждение като председател на ЕНП - нещо, което никой от предшествениците му не е правил.

Немското издание „Шпигел“ тогава съобщи, че Манфред Вебер е имал доходи по две направления - като председател на ЕНП и като като член на Европейския парламент. Така всеки месец Вебер е получавал минимум 25 000 евро на месец.

Тогава изданието посочи, че нито председателят на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер, нито лидерът на Християндемократите Фридрих Мерц, които са част от ЕНП, не получават допълнителна заплата за това, че ръководят партия.

Вебер е начело на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент от 2014 г., а от 2022 г. е и председател на Европейската народна партия, след като Доналд Туск се оттгели, заради ангажименти в политиката на Полша като лидер на основната опозиционна партия в страната - либералната „Гражданска платформа“.

Самият Туск е получавал само една заплата, а "Шпигел" отбеляза, че заради скандала с двойната заплата, Вебер започва да губи доверие от партията си.

Шефът на ЕНП Манфред Вебер е получавал заплата от две места. В Германия валят критики


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024