Шефът на ЕНП Манфред Вебер е получавал заплата от две места. В Германия валят критики Снимка: © Getty Images

Малко преди Коледа ръководителят на Европейската народна партия Манфред Вебер декларира, че като председател на ЕНП е печелил от 10 001 до 20 000 евро на месец. Тази заплата е в допълнение към възнаграждението му като член на Европейския парламент. Така че Вебер има доходи по две направления, съобщава немското издание "Шпигел".

Като евродепутат Вебер получава 9809 евро бруто. Има право и на необлагаеми представителни разходи от 4778 евро и дневни надбавки. Като член на парламента той взима и по 338 евро за всеки пленарен ден. С други думи Вебер печели минимум 25 000 евро на месец.

Въпросът е щекотлив, тъй като нито председателят на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер, нито лидерът на Християндемократите Фридрих Мерц получават допълнителна заплата за това, че ръководят партия, пише "Шпигел". (И двете формации членуват в ЕНП - най-голямото европейско обединение на десноцентристките партии)

Твърди се, че допълнителната заплата на Вебер е предизвикала недоволство вътре в рамките на ЕНП. Казусът бе определен като „много неприятна ситуация“ от партийния другар на Вебер Андреас Шваб. Денис Радтке открито критикува двойната заплата на вътрешна среща на парламентаристи в Брюксел, съобщава още немското издание.

Манфред Вебер е доста популярен и в България, тъй като той е един от близките европейски контакти на Бойко Борисов.

През март миналата година, по време на ареста на Борисов, Вебер изрази позиция, че от европейската десница са "силно обезпокоени" от събитията в България. Няколко месеца по-късно председателят на ЕНП пожела на лидера на ГЕРБ още един управленски мандат.

Вебер ръководи парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент от 2014 г., а от 2022 г. е и председател на Европейската народна партия. Той зае поста след оттеглянето на Доналд Туск, който бе начело в периода 2019 – 2022, и отстъпи от позицията заради ангажименти в политиката на Полша като лидер на основната опозиционна партия в страната - либералната „Гражданска платформа“.

Говорител на Вебер опита да внесе уточнение: „Председателят на групата на ЕНП не получава никакво допълнително възнаграждение за своята функция. Той получава същото възнаграждение като другите евродепутати. Като партиен лидер той получава заплата, както всички негови предшественици."

Пред "Шпигел" Денис Радтке реферира към Доналд Туск, който докато е председател на Европейската народна партия е получавал само една заплата. Вебер е първият с двойни доходи.

Как ЕНП фризира резолюцията на ЕП за България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024