Президентът Румен Радев реши да се включи задочно в дебата за Бюджет 2022, като призова правителството "спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството" и предложи на Народното събрание да обмисли намаляване на ДДС за хляба. 

Призивът му дойде ден след като атакува кабинета по линия на енергийната политика и АЕЦ "Белене", както и след репликата му към правителството "Времето за анализи изтече, чакаме резултати". 

В петък Радев посети Добрич, където реши да отвори дебат за данъчната политика на страната и предложи 9-процентова ставка за хлебните изделия. 

"За българина цената на хляба е особено чувствителна тема. За нас хлябът не е просто стока, а е свързан дълбоко с ценностите, с нашите традиции. От това как се справяме с тази цена зависи изобщо как се справяме с икономическата и енергийната криза", каза той на посещение в Добрич. 

Радев призна, че данъчната политика е в "периметъра на решения на правителството", в който обяви, че не иска да влиза - в същото време той заяви, че смята за "стратегическо решение" евентуално сваляне на ставката на ДДС на хляба от 20 на 9 процента като възможност за "изсветляване на производството". 

Той обяви, че само Дания и България имали фиксирани ставки на ДДС за почти всички стоки и поиска "цялостен дебат за реформа на данъчната система, така че да се осигури икономически ръст и условия за намаляване на огромните неравенства в България". 

Само преди ден Радев беше на посещение в оранжериен комплекс в Сливен, където обяви, че "качествените и достъпни цени са част от хранителния суверенитет" на държавата и обяви, че има риск от продоволствена криза. 

"Имаме най-плодородната земя, предприемчиви хора, усърдни стопани, които обичат българската земя, които с експертиза и опит знаят какво да правят, имаме най-високия процент благоприятни за биоземеделие почви. Трябва да използваме този огромен потенциал и да го превърнем в добри резултати в близко бъдеще", обяви той. 

В същия ден ДФ "Земеделие" обяви програма за подкрепа на оранжерийните производители заради цените на газа и електроенергията. 

ББР отпуска 28 млн. лв. за енергийни кредити на малки и средни фирми  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията