След тока и "Белене" Румен Радев се намеси и в данъчната политика

Президентът Румен Радев реши да се включи задочно в дебата за Бюджет 2022, като призова правителството "спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството" и предложи на Народното събрание да обмисли намаляване на ДДС за хляба.

Призивът му дойде ден след като атакува кабинета по линия на енергийната политика и АЕЦ "Белене", както и след репликата му към правителството "Времето за анализи изтече, чакаме резултати".

В петък Радев посети Добрич, където реши да отвори дебат за данъчната политика на страната и предложи 9-процентова ставка за хлебните изделия.

"За българина цената на хляба е особено чувствителна тема. За нас хлябът не е просто стока, а е свързан дълбоко с ценностите, с нашите традиции. От това как се справяме с тази цена зависи изобщо как се справяме с икономическата и енергийната криза", каза той на посещение в Добрич.

Радев призна, че данъчната политика е в "периметъра на решения на правителството", в който обяви, че не иска да влиза - в същото време той заяви, че смята за "стратегическо решение" евентуално сваляне на ставката на ДДС на хляба от 20 на 9 процента като възможност за "изсветляване на производството".

Той обяви, че само Дания и България имали фиксирани ставки на ДДС за почти всички стоки и поиска "цялостен дебат за реформа на данъчната система, така че да се осигури икономически ръст и условия за намаляване на огромните неравенства в България".

Само преди ден Радев беше на посещение в оранжериен комплекс в Сливен, където обяви, че "качествените и достъпни цени са част от хранителния суверенитет" на държавата и обяви, че има риск от продоволствена криза.

"Имаме най-плодородната земя, предприемчиви хора, усърдни стопани, които обичат българската земя, които с експертиза и опит знаят какво да правят, имаме най-високия процент благоприятни за биоземеделие почви. Трябва да използваме този огромен потенциал и да го превърнем в добри резултати в близко бъдеще", обяви той.

В същия ден ДФ "Земеделие" обяви програма за подкрепа на оранжерийните производители заради цените на газа и електроенергията.

ББР отпуска 28 млн. лв. за енергийни кредити на малки и средни фирми


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024