След като забрани тротинетките, кметът на Париж се прицели в джиповете Снимка: © Getty Images

Париж се превърна през септември в първата европейска столица, която забрани електрическите тротинетки под наем. Сега - два месеца по-късно, кметът на града има нова идея за подобряване на градската среда. И целта ѝ са... джиповете.

През февруари 2024 г. във френската столица ще се проведе референдум дали да се увеличат таксите за паркиране на SUV (Sport Utility Vehicle) автомобилите, обяви 64-годишната социалистка Ан Идалго, която управлява града.

Потенциалните промени в цената обаче няма да засягат самите парижани, а по-скоро жителите на предградията, които пътуват с джипове до Париж по работа или за удоволствие.

През април парижани гласуваха за премахване на електрическите тротинетки по улиците на френската столица, като около 90% от упражнилите правото си на вот в общественото допитване подкрепиха забраната им.

Въпреки категоричния процент, в референдума участва много малка част от жителите на столицата, което провокира международни компании, предлагащи електронни тротинетки под наем, да възроптаят срещу решението.

Дали избирателната активност ще бъде изключително ниска и на референдума през февруари, изглежда не е въпрос в дневния ред на Идалго, която е изправена пред някои по-належащи проблеми.

Членове на опозиционния съвет в парижкото кметство са взели под прицел кметицата заради нейно пътуване до Нова Каледония и Френска Полинезия в южната част на Тихия океан през октомври, пише BBC.

От опозицията я обвиняват в удължаване на престоя ѝ за сметка на общината.

Не помагa и фактът, че визитата ѝ съвпадна с последствията от атаките в Израел на 7 октомври, след които в Париж имаше сериозни опасения за пренасяне на близкоизточния конфликт на френска територия.

Отсъствието на Ан Идалго не остана незабелязано и този уикенд, когато над 100 000 души, включително министър-председателят Елизабет Борн, протестираха срещу антисемитизма из улиците на Париж.

От кметството категорично отричат да има нещо нередно в пътуването. В официално изявление се посочва, че удължаването на официалните посещения по лични причини е общоприета практика и че Идалго сама е платила за втората част от престоя си, както и за самолетния билет за връщане. Тя е удължила работната си визита, за да гостува на своята дъщеря, която живее на полинезийския остров Раятеа.

Кметицата на Париж беше атакувана и заради екологичните разходи, свързани с пътуването ѝ.

"Има нещо сериозно неприлично в това да сочиш с пръст медицинска сестра или строител, които трябва да използват колата си, за да дойдат в Париж, когато в същото време обясняваш как е било абсолютно необходимо да се прелетят 30 000 км със самолет", каза опозиционната съветничка Нели Гарние.

Електрическите тротинетки под наем вече ще са забранени в Париж "Краят на една ера": Защо Париж се сбогува с е-тротинетките под наем?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024